Με ευρεία εκπροσώπηση στη Βουλή υπερασπίζεται η κυβέρνηση την τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών.
«Παίρνοντας υπόψη μας την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και στο πλαίσιο της χρηστής διαχείρισης και της δημοσιονομικής νομιμότητας, που το Σύνταγμα μας επιβάλλει, και, επειδή έχουμε το δημοσιονομικό χώρο, ερχόμαστε σήμερα να καταθέσουμε την τροπολογία προτείνοντας την καταβολή των αναδρομικών», ανέφερε η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου εισηγούμενη την ψήφιση των διατάξεων της τροπολογίας στην Ολομέλεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, που ακολούθησε στο βήμα είπε ότι «η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή μέγγενη της λιτότητας αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεταμνημονιακή εποχή και την επιστροφή στην κανονικότητα».
«Ήρθε επιτέλους η στιγμή που η Ελλάδα ανακτά επιτέλους, οριστικά και πλήρως, την οικονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, η στιγμή που η ευθύνη επιστρέφει στα χέρια της εκλεγμένης κυβέρνησης από το λαό και όχι σε ξένους τεχνοκράτες που μας επιβάλλουν τη θέλησή τους» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόσθεσε: «Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ως κυβέρνηση, ότι τα αναδρομικά των Ενόπλων Δυνάμεων θα καταβληθούν. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Από που προκύπτει λοιπόν η παροχολογία; Εκτός αν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θεωρούν προεκλογική περίοδο όλη την 4ετία. Η ψήφιση της τροπολογίας είναι κίνηση σεβασμού και αναγνώρισης προς όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων διότι σε μια περίοδο κατά την οποία οι βαθμοί της οικονομικής ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας ήταν ελαττωμένοι, η διατήρηση του αξιόμαχου και η ενίσχυση του αποτρεπτικού τους ρόλου ήταν που εξασφάλισαν τη σταθερότητα και δεν επέτρεψαν σε οποιονδήποτε ξένο παράγοντα να διανοηθεί πως το status quo της περιοχής μπορεί να αλλάξει. Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στην υπηρεσία της πατρίδας το απέδειξαν και όλη την περίοδο του προσφυγικού. Επωμίστηκαν αυτό το οποίο με τιμή έκαναν όλη αυτή την περίοδο, τιμώντας τον κοινωνικό τους ρόλο».
«Βήμα που κατοχυρώνει την πορεία προς την κανονικότητα», χαρακτήρισε την τροπολογία ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνοντας: «Για το υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε και το θέμα των αναδρομικών των πανεπιστημιακών, αλλά και το διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών για την ειδική εκπαίδευση. Σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε βάθος τριετίας θα προσληφθούν μετά από δέκα χρόνια, για πρώτη φορά 15.000 εκπαιδευτικοί, δηλαδή, 4.500 το 2019, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021. Όπως ξέρετε έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών οι οποίοι τα χρόνια αυτά της κρίσης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στήριξαν το εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει και εμείς να δούμε τον καλύτερο τρόπο, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε να καταλήξουμε στο σύστημα προσλήψεων».
«Είναι και νόμιμο είναι ηθικό», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην τροπολογία για τα αναδρομικά και πρόσθεσε: «Εκτός από την τήρηση της νομιμότητας η κυβέρνηση έρχεται να ανταποκριθεί σε μια διαδικασία αποκαταστατική και αυτό έχει το ηθικό στοιχείο. Στο υπουργείο Ναυτιλίας με 1.500 θέσεις που υπολείπονται, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και εκτελούν πολλαπλά καθήκοντα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Γι΄αυτούς τους άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής δεν υπάρχουν ωράρια, δεν υπάρχουν υπερωριακές αποζημιώσεις, αλλά χωρίς πικρία και με πλήρη συνείδηση συνέχισαν και συνεχίζουν να επιτελούν το καθήκον τους με ιδιαίτερη αφοσίωση».
«Είναι η μέρα που υλοποιούμε το πρώτο μέτρο από αυτά που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και πρόσθεσε: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και όχι με εκείνους που προμηθεύουν το δημόσιο. Εμείς καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία, και επειδή προσπαθήσαμε και επειδή δεν κλέβαμε. Και επειδή δεν κλέβαμε γι' αυτό υπήρξε ο δημοσιονομικός χώρος για να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση ανθρώπων που είχαν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις».
Είπε, επίσης, ότι η τροπολογία για τα αναδρομικά είναι βασική πολιτική της κυβέρνησης αφού δεν υπάρχει οριζόντια απόφαση του ΣτΕ που να αφορά και τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει την περικοπή του 2012. «Κλείνουμε μια μεγάλη πληγή και, από εδώ και πέρα, τα θετικά μέτρα θα έρχονται με ρυθμούς πολυβόλου», είπε ο Παύλος Πολάκης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ανέφερε ότι ικανοποιείται δίκαιο αίτημα και θεσμική αποκατάσταση και για τους δικαστικούς λειτουργούς. «Είναι μια ρύθμιση που στο σύνολο της αφορά πληθώρα κοινωνικών στρωμάτων και πληθώρα εργαζομένων», είπε ο κ. Καλογήρου και πρόσθεσε ότι «αποδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, αλλά και να αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική κρίση και να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για να οδηγηθούμε σε αποφάσεις επούλωσης των πληγών». Ειδικά για τους δικαστικούς λειτουργούς, είπε ότι η τροπολογία έρχεται σε αντίθεση με ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ένα σχέδιο κοινωνικού αυτοματισμού, που κοινωνικές ομάδες απομονώθηκαν και εμφανίστηκαν ως προνομιούχοι προκειμένου να δικαιολογηθούν πολιτικά αποφάσεις περικοπών. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, είπε ότι η τροπολογία είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης και δεν είναι η πρώτη φορά που στηρίζονται οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού από αυτή την κυβέρνηση. Κάλεσε, δε, τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, αντί να επιτίθενται, να είναι απολογητικοί για τη στάση τους απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού και γενικότερα στα ειδικά μισθολόγια. Είπε, επίσης, ότι τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν για να έρθει αυτή η τροπολογία είναι επειδή η κυβέρνηση εφάρμοσε την οικονομική πολιτική που δημιούργησε το δημοσιονομικό χώρο και επειδή συγκρούστηκε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.