Ψυχρολουσία από την Εκθεση της Κομισιόν -Στο 2% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη - iefimerida.gr

Ψυχρολουσία από την Εκθεση της Κομισιόν -Στο 2% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Το κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: AP
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Επιβεβαίωσε η Κομισιόν την απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα για τον υπολογισμό του πλεονάσματος, ανεβάζοντας μάλιστα τη διαφορά στο 0,3% δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. Ευρώ και αυτό σε ό,τι αφορά στο βασικό σενάριο, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το εναλλακτικό σενάριο της Αθήνας θα καταλήξει σε 3,5% πλεόνασμα, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ούτε το μέγεθος ούτε ο σχεδιασμός αυτού του “πακέτου”.

Αυτό που χτυπάει, επίσης, στο μάτι είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς στο βασικό σενάριο- δηλαδή με τις περικοπές των συντάξεων και τα αντίμετρα- θα “τρέξει” με ρυθμούς μόλις 2%, έναντι προβλέψεων 2,5% από το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα και με το εναλλακτικό σενάριο που είναι υπό συζήτηση, ο πήχης δεν θα ξεπεράσει το 2,3%, παρά την εκτιμώμενη τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω της μη περικοπής των συντάξεων και των σχεδιαζόμενων ελαφρύνσεων.

Αυτό που αποπνέει η Έκθεση Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Κομισιόν είναι η ανάγκη συνέχισης, η αφοσίωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Όλες οι προβλέψεις βασίζονται, άλλωστε, στην παραδοχή ότι το επενδυτικό κλίμα θα είναι ευνοϊκό και δεν θα χαθεί το momentum των μεταρρυθμίσεων.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι; Οι πολιτικές χαλάρωσης, καθώς και οι πιθανές αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο γίνεται και ειδική αναφορά στις δικαστικές αποφάσεις, που όπως αναφέρει η Έκθεση, μπορεί να ανατρέψουν πρόσφατες μεταρρυθμίσεις. Συν τοις άλλοις, η Κομισιόν αφήνει αιχμές για τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που μπορεί να επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος και να ασκήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές πιέσεις.

`

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κομισιόν ΑΕΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ