Νταλάρα: Αποκλειστική υπόθεση των Ελλήνων οι εκλογές - iefimerida.gr

Νταλάρα: Αποκλειστική υπόθεση των Ελλήνων οι εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tις αλγεινές εντυπώσεις σχετικά με δηλώσεις διαφόρων διεθνών παραγόντων για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στη χώρα μας προσπάθησε να «διασκεδάσει» ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές είναι αποκλειστικά υπόθεση του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας».

«Αν και αναγνωρίζω την τεράστια ένταση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, στην πολιτική δομή και στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Γιατί; Γιατί έχουν επενδύσει πολλά σε αυτή την προσπάθεια. Η συνέχιση της εκτέλεσης του προγράμματος είναι πιθανό να αρχίσει να αποδίδει σύντομα.

Η οικονομία θα συνεχίσει να παρουσιάζει ύφεση, αλλά με τα νέα κεφάλαια που θα έρθουν με την βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, ειδικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων από τις ιδιωτικοποιήσεις, την είσπραξη φόρων, πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν οι αποδείξεις. Η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη μπορεί να επιστρέψουν πολύ πιο γρήγορα από ότι κάποιοι πιστεύουν».

Αναφορικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές και επενδυτές προς την Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια περίπου, ο Τσαρλς Νταλάρα τονίζει : «δεν βλέπω το λόγο η Ελλάδα με συνεχιζόμενη πειθαρχία και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων να μην αρχίσει να ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών».

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί εκ νέου αναδιάρθωση, ο Τσάρλς Νταλάρα αναφέρει ότι είναι πολύ μικρή μια τέτοια πιθανότητα, θεωρεί ότι το βασικό για την βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι μια εκ νέου μείωση του χρέους, αλλά μια σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Αυτά ανέφερε ο κ. Νταλάρα για την Ελλάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην Ουάσινγκτον και στην έδρα του IIF, με αφορμή την επιστολή που εστάλη προς τους υπουργούς των οικονομικών και τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, ενόψει της εαρινής συνάντησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Κεντρικό σημείο της επιστολής η ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού της διεθνούς οικονομικής πολιτικής. Στην συνέντευξη συμμετείχε ο νο 2 του IIF, κ. Χανγκ Τραν, καθώς και ο επικεφαλής των οικονομολόγων και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φίλιπ Σάτλ.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του προς τους υπουργούς των οικονομικών και τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, ενόψει της εαρινής συνάντησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, το IIF τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός ενισχυμένου πλαισίου για το συντονισμό της διεθνούς πολιτικής.

Ένα πλαίσιο, το οποίο οφείλει να δώσει έμφαση, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, στην ύπαρξη αυξημένης λογοδοσίας και μεγαλύτερης δέσμευσης εκ μέρους των μεγάλων οικονομιών, καθώς και μια μεγαλύτερη συμμετοχή εκ μέρους των επίσης μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως είναι η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία.

Οι βασικές προτεραιότητες, όπως καταγράφεται στην επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του IIF, πρέπει να περιλαμβάνουν την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες ώριμες οικονομίες, όπως αντίστοιχα και η διόρθωση των παγκόσμιων και περιφερειακών ανισορροπιών μεταξύ των ελλειμματικών και πλεονασματικών χωρών.

Μια επιτυχημένη στρατηγική, σύμφωνα με το IIF, οφείλει επίσης να επικεντρωθεί σε τρία βασικά σημεία, στην εξισορρόπηση των συχνά αντικρουόμενων στόχων των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην διατήρηση της πιστωτικής ανάπτυξης στο σημερινό περιβάλλον, και στην αποφυγή ακούσιων συνεπειών.

Στην επιστολή του, ο Τσάρλς Νταλάρα σημειώνοντας ότι η αυξημένη έμφαση που δόθηκε στο θέμα της δημοσιονομικής λιτότητας στην Ευρώπη συνέβαλε στην απότομη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, προτείνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την υιοθέτηση μιας πιο ισορροπημένης προσέγγισης αναφορικά με την δημοσιονομική σταθερότητα, συνοχή μεταξύ οικονομικών και ρυθμιστικών πολιτικών, καθώς και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Τσάρλς Νταλάρα τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση εκείνη ώστε να βοηθηθούν οι ασθενέστερες χώρες μέλη της ζώνης και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έτσι ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη και ως εκ τούτου οδηγώντας στην μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Η επιστολή επίσης προτείνει ότι πρέπει να αυξηθούν οι πόροι, αναφορικά με το τείχος προστασίας στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας παράλληλα την ευελιξία κινήσεων ως προς την διάθεση των πόρων σε περιόδους κρίσεων.

Αυτό κατά την άποψη του κ. Νταλάρα είναι σημαντικό για τη στήριξη ψυχολογίας των αγορών αλλά παράλληλα θα διευκολύνει την αναγκαία αύξηση των δανειζόμενων πόρων του ΔΝΤ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η έγκαιρη και διαφανή ανάπτυξη των (αυξημένων) εκτεταμένων πόρων του ΔΝΤ θα συμβάλει στην εδραίωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Τέλος ο κ. Νταλάρα ανακοίνωσε ότι το IIF δημιουργεί μια επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να εξετάσει τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα (κρίση στην ευρωζώνη, ελληνική αναδιάρθρωση) προτείνοντας ενέργειες που στόχο έχουν την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων πρακτικών, για την πρόληψη και την επίλυση κρίσεων χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ