Τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου πριν τη συνάντηση με Ιερώνυμο - iefimerida.gr

Τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου πριν τη συνάντηση με Ιερώνυμο

Φωτογραφία Eurokinissi

Με τις... ευλογίες και του μικρού κυβερνητικού εταίρου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην ιστορική συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για τους μισθούς των ιερέων και της περιουσίας της εκκλησίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και κατ’ ιδίαν συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μάλιστα εθεάθη, χθες, να εξέρχεται του Μαξίμου λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι και συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Καμμένο, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα και να μην υπάρξει κανενός είδους αιφνιδιασμός, αν και άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχείρησαν να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό όλα όσα ακολούθησαν.

Τσίπρας κλείνει...μέτωπα

Αρμόδιες πηγές πάντως έκαναν λόγο για το γεγονός ότι οι σχέσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Όπερ και εφάνη αφενός από το διμερές σύμφωνο, αφετέρου από τις δημόσιες δηλώσεις που επέλεξαν να κάνουν. Η ηγεσία του Μαξίμου άλλωστε επιθυμεί να κλείνει ένα ένα τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχει και στα οποία συγκρούεται -κατά κύριο λόγο- σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο.

Εξ’ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουργός επέλεξε να εμφανιστεί ενωτικός. Ενόψει της έναρξης της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση καθησύχασε λέγοντας ότι «η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας... θα είναι ο εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας του ελληνικού λαού. Αυτό και τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο». Και έσπευσε να καταστήσει συμμέτοχες και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι «όλοι μαζί, θα λάβουμε υπόψη τις σκέψεις και τις προτάσεις που θα κατατεθούν» στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού διαλόγου για το Σύνταγμα. Ενώ ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα «γιατί αφήνετε το προοίμιο του Συντάγματος, όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας», χαρακτήρισε μικρότητες όσα ακούστηκαν περί αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία.

Και στο βάθος προσδοκά στήριξη για το Σκοπιανό

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το μόνο βέβαιον είναι ότι η συμφωνία κορυφής Τσίπρα-Ιερώνυμου «λύνει τα χέρια» των κυβερνητικών –εν μέρει- και για το Σκοπιανό που είναι μπροστά.

Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου δεν επιθυμούν επουδενί να οξυνθούν οι αντιδράσεις, πολλώ δε μάλλον να ανοίξουν ένα ακόμη μέτωπο και με την εκκλησία. Επιπλέον, η ήπια στάση της ηγεσίας της εκκλησίας θα αποτελέσει κατά πολλούς εκ των πραγμάτων ένα παράγοντα πίεσης και για τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (ο οποίος δεν θα έχει ισχυρό άλλοθι), ενώ υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Γενάρη η ηγεσία της εκκλησίας είχε εμφανιστεί απόλυτα συγκρατημένη απέναντι στα συλλαλητήρια.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ