ΣτΕ: Η Εκκλησία υποχρεούται να πληρώνει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που μισθώνονται - iefimerida.gr

ΣτΕ: Η Εκκλησία υποχρεούται να πληρώνει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που μισθώνονται

Απόφαση του ΣτΕ για τα ακίνητα της Εκκλησίας/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όσα ακίνητα ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς, θρησκευτικούς ή κοινωφελείς σκοπούς, υποχρεούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή της Σταυροηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας (Χαλκδική) η οποία κλήθηκε να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ, ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών επαναπροσδιορισμό του ποσού.

Το υπουργείο δεν απάντησε και η Mονή προσέφυγε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Με την αίτησή της ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 4223/2013, κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα της Εκκλησίας που μισθώνονται ή παραχωρούνται.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα της Εκκλησίας δεν δημιουργεί βάρος ικανό να κλονίσει την περιουσιακή της κατάσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ