Με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχιακό μέγαρο, συνάντηση εκπροσώπων του «12-Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη», προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές και να θέσουν κοινούς στόχους για την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.
Στο δίκτυο συμμετέχουν οι Δήμοι: Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, Πειραιώς, Τρικκαίων και Τρίπολης.
Στην εκδήλωση για τον καθορισμό των πρώτων αξόνων δράσης του μηχανισμού σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο συμμετείχαν 37 εκπρόσωποι των δήμων-μελών του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων, αντιδημάρχων και στελεχών των δημοτικών ομάδων εργασίας που έχουν σχηματιστεί.
«Οι πόλεις είναι εκείνες που σώζουν την τιμή της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού. Από την πρώτη ημέρα, προσπαθήσαμε και καλύψουμε τα κενά της κεντρικής διοίκησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Σημείωσε επίσης ότι «με την ίδια υπευθυνότητα αναλάβαμε την ευθύνη σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη να συντονίσουμε τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, με στόχο την κοινωνική ένταξη και τη λειτουργία της πόλης, δημιουργώντας το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε πως «είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά όχι μόνο, ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος των ανθρώπινων ροών στη χώρα μας είναι κάτι πολύ παραπάνω από την υλοποίηση κάποιων χρηματοδοτικών προγραμμάτων επείγουσας ανάγκης ή έστω την επίδειξη πηγαίου ανθρωπισμού.
Έχουμε επιτακτική ανάγκη για μια συνολική στρατηγική υποδοχής και κυρίως ένταξης των πληθυσμών που έρχονται ή όποιων πρόκειται νομίμως να παραμείνουν, στην κοινωνική ζωή της πόλης.
Και αν το κεντρικό κράτος καθυστερεί ή ολιγωρεί, οι δήμοι που ζουν στην καθημερινότητά τους τα όποια προβλήματα συνδέονται με τις ροές, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Γι' αυτό, αυτό που εμείς κάνουμε -και για το οποίο βραβευτήκαμε ήδη διεθνώς-, έχει πολύ διαφορετική λογική: δεν αποβλέπει απλώς στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, αλλά στη διαμόρφωση της κανονικότητας, μέσα από την προώθηση της ομαλής συμβίωσης με το διαφορετικό».