Ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου κατασκευής των πυραμίδων έφθασε ομάδα αρχαιολόγων, μετά από μια τυχαία ανακάλυψη σ’ ένα αρχαίο αιγυπτιακό λατομείο.
Κάνοντας έρευνα για αρχαίες επιγραφές οι επιστήμονες βρήκαν μια ράμπα με σκαλοπάτια και μια σειρά από τρύπες για πασσάλους, γεγονός που κατά τη γνώμη τους υποδηλώνει ότι η ανάσυρση των ογκόλιθων που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πυραμίδων μπορεί να ολοκληρωνόταν ταχύτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.
Η θεωρία ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ράμπες για την μετακίνηση των ογκόλιθων δεν είναι νέα, αλλά αυτό που ανακάλυψε η ομάδα των Άγγλων και Γάλλων ερευνητών και το οποίο ανάγεται στην εποχή οικοδόμησης της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, είναι σημαντικά πιο απόκρημνο, απ’ ό,τι θεωρείτο ως σήμερα εφικτό.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ύπαρξη σκαλοπατιών και οπών για πασσάλους εκατέρωθεν της ράμπας δείχνει ότι οι οικοδόμοι ήταν σε θέση να σέρνουν τους ογκόλιθους και από τις δύο κατευθύνσεις, κι όχι μόνον πίσω τους κι ότι όσοι βρίσκονταν πίσω από τον ογκόλιθο χρησιμοποιούσαν τους πασσάλους για να δημιουργούν ένα είδος τροχαλίας, ενώ εκείνοι που βρίσκονταν μπροστά τραβούσαν ταυτόχρονα. Το εύρημα, λένε, είναι σημαντικό επειδή κατά τη γνώμη τους δείχνει ότι το έργο μπορούπσε να ολοκληρωθεί ταχύτερα, αν και απαιτούσε τη σκληρή δουλειά μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Το αρχαίο λατομείο βρίσκεται στην περιοχή Χατνάμπ στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου, ενώ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο που κατασκευάστηκαν τελικά οι πυραμίδες.