Μέσα σε ένα πολυσέλιδο ενημερωτικό 153 σελίδων παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης 142 δράσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας την επόμενη δεκαετία 2020-2030.
Στην πρόοδο της εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, περιγράφοντας τις βασικές αρχές του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που θα παρουσιάσει αύριο/
«Η αναπτυξιακή στρατηγική γίνεται ήδη πράξη» τόνισε χαρακτηριστικά, σε γραπτή του δήλωση, και παρέπεμψε στις πρώτες 142 δράσεις, μέσω των οποίων εξειδικεύεται το περιεχόμενό της.
Πρόκειται για δράσεις, εξήγησε, «που έχουν ως αποδέκτη την κοινωνία και ως στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των αναγκών της με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «αυτή η δέσμη είναι ένας απολογισμός για το τι παραλάβαμε και τι κάνουμε στους διάφορους τομείς, αλλά και ένας σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον, αφού περιλαμβάνει δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζουμε να υλοποιηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες».
Αναφερόμενος δε, στη νέα προγραμματική περίοδο, επεσήμανε ότι «στόχος θα είναι οι μεγάλοι μετασχηματισμοί που θα προετοιμάσουν την κοινωνία να ξεφύγει οριστικά από τις παθογένειες του παρελθόντος και τα τραύματα της κρίσης, να σχεδιάσει το μέλλον και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ανακύπτουν από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την κλιματική αλλαγή, τη μείωση των ανισοτήτων και των αρνητικών δημογραφικών τάσεων».
Σε μια επόμενη αναθεώρησή του, κατέληξε ο κ. Δραγασάκης, «το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα απεικονίζει τις προαπαιτούμενες δράσεις προετοιμασίας για αυτόν το φιλόδοξο όσο και αναγκαίο στόχο».
Με την έξοδο από την οδυνηρή φάση των μνημονίων και της παρατεταμένης λιτότητας είμαστε πλέον, ως κοινωνία και ως κυβέρνηση, σε θέση, να περάσουμε σε μια νέα φάση, με κεντρικές προτεραιότητες:
- Την ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη σε ανανεωμένη βάση και με ολιστικό περιεχόμενο (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό).
- Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη συνολική τόνωση της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας.
- Τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη δραστική μείωση της ανεργίας.
- Τη συγκρότηση του νέου Κοινωνικού Κράτους και την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
- Τη ριζική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων, της βαριάς κληρονομιάς της κρίσης, αλλά και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.
Οι 142 δράσεις