«Στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Λετονία θα δοκιμαστεί πιλοτικά η τεχνητή νοημοσύνη του συστήμτος iBorderCTRL, που θα μπορεί να αναλύσει τις "μικρο-εκφράσεις" των ταξιδιωτών και να χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής ψεύδους σε διάφορες ερωτήσεις», γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos.
To σύστημα "iBorderCtrl" θα ελέγχει όλες τις εισόδους προς την ΕΕ και το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες με προϋπολογισμό 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματός Horizon 2020, που έχει στόχο «να επισπεύσει την κυκλοφορία στα σύνορα» και «να αυξήσει την ασφάλεια», γράφει η γαλλική εφημερίδα.
Πριν την άφιξή τους στα σημεία ελέγχου οι ταξιδιώτες θα πρέπει να απαντούν σε μια σειρά ερωτήσεις μπροστά από μια web κάμερα, σχετικές με την κατάσταση, την ταυτότητά τους και τους λόγους μετακίνηση... Ερωτήσεις που γενικά τίθενται από τους συνοριακούς φορείς ελέγχου... μόνο που το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύει καθεμιά από τις απαντήσεις ώστε να ανιχνεύει αν το άτομο απαντάει με ειλικρίνεια.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν πάντως ότι στην πορεία το σύστημα «θα μάθει τους ανθρώπους να ψεύδονται ….διαφορετικά», εκτιμά η Les Echos.
Πώς θα λειτουργούν οι ανιχνευτές ψεύδους
Το IBORDERCTRL αποσκοπεί στο να καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικές και ασφαλείς τις διαβάσεις των χερσαίων συνόρων και να εξυπηρετήσει το προσωπικό, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών και να συμβάλει στην παρεμπόδιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Το αυτόματο σύστημα έχει φτιαχτεί έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν μια online εφαρμογή όπου θα ανεβάζουν τις φωτογραφίες του διαβατηρίου τους, την βίζα και τα αποδεικτικά πόρων, και ύστερα, με την χρήση κάμερας, θα απαντούν σε έναν ηλεκτρονικό συνοριοφύλακα. Οι ερωτήσεις θα είναι προσωποποιημένες με κριτήριο το φύλο, την εθνικότητα και την γλώσσα του ταξιδιώτη.
Η μοναδική προσέγγιση της «ανίχνευσης εξαπάτησης» αναλύει τις μικροεκφράσεις των ταξιδιωτών για να διαπιστώσει εάν ο ερωτώμενος ψεύδεται. Κατά το πρώτο στάδιο, πριν την διέλευση των συνόρων, το σύστημα πληροφορεί τους ταξιδιώτες για τα δικαιώματά τους και τις ταξιδιωτικές διαδικασίες, και παρέχει συμβουλές και προειδοποιήσεις για να αποτρέψει τις παράνομες δράσεις.
Κατά το δεύτερο στάδιο, που λαμβάνει χώρα στη συνοριακή γραμμή, οι πληροφορίες των ταξιδιωτών που έχουν χαρακτηριστεί ως «χαμηλού ρίσκου» κατά το προηγούμενο στάδιο, θα προ-αξιολογούνται βραχέως, ενώ οι πληροφορίες των «υψηλότερου ρίσκου» επιβατών θα περνούν από έναν περισσότερο ενδελεχή έλεγχο.
«Επιστρατεύουμε σύγχρονες και δοκιμασμένες τεχνολογίες, όπως επίσης και νέες, για να διευκολυνθούν οι συνοριοφύλακες στην αύξηση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας των συνοριακών ελέγχων» δήλωσε ο Γιώργος Μπουλταδάκης της European Dynamics στο Λουξεμβούργο. «Το σύστημα IBORDERCTRL θα συλλέγει δεδομένα περνώντας από τα βιομετρικά στοιχεία στους βιοδείκτες της εξαπάτησης».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συνοριοφύλακες θα χρησιμοποιούν μια συσκευή χειρός για την αυτόματη διασταύρωση των πληροφοριών, όπου θα συγκρίνονται οι εικόνες του προσώπου που πάρθηκαν με αυτές των διαβατηρίων και φωτογραφίες από άλλες διελεύσεις των συνόρων.
Μετά από επανεκτιμήσεις, ο δυνητικός κίνδυνος θα υπολογίζεται εκ νέου και μόνο τότε ένας συνοριοφύλακας θα αναλαμβάνει τον έλεγχο αντικαθιστώντας το αυτοματοποιημένο σύστημα. Κατά πρώτα στάδια της δημιουργίας του IBORDERCTRL, οι ερευνητές διέθεσαν αρκετό χρόνο για να μάθουν περισσότερα για την διέλευση των συνόρων από τους ίδιους τους μεθοριακούς υπαλλήλους, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις, διοργανώνοντας εργαστήρια, κάνοντας επιτόπιες έρευνες και παρακολουθώντας τους να δουλεύουν, αναφέρει η Κομισιόν.