Νομπελίστες και οικονομολόγοι ζητούν υπογραφή σύμβασης για την πληροφορία και τη δημοκρατία - iefimerida.gr

Νομπελίστες και οικονομολόγοι ζητούν υπογραφή σύμβασης για την πληροφορία και τη δημοκρατία

Εκκληση στους διεθνείς ηγέτες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είκοσι πέντε διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πολλοί Νομπελίστες, απηύθυναν σήμερα έκκληση στους διεθνείς ηγέτες να υπογράψουν μια «σύμβαση για την πληροφορία και τη δημοκρατία».

Οι οικονομολόγοι Αμάρτια Σεν και Τζόζεφ Στίγκλιτς, η δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι, ο συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα, απευθύνονται με άμεσο τρόπο σε περισσότερους από 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ του Παρισιού για την ειρήνη το οποίο διεξάγεται από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου με την ευκαιρία της επετείου των εκατό χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συμμετέχοντας, με πρωτοβουλία των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF), σε μια Επιτροπή για την πληροφορία και τη δημοκρατία, καλούν τους ηγέτες να «ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία» για την υπογραφή μιας σύμβασης «εντός ενός έτους».
«Σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή», το σύμφωνο αυτό θα πρέπει να «δημιουργήσει τις δημοκρατικές εγγυήσεις για την πληροφορία και την ελευθερία της γνώμης», υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες την έκκληση, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιουφ, ο Κινέζος δικηγόρος Τενγκ Μπιάο, η Πακιστανή δικηγόρος Νιγκάτ Νταντ, ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, ο δοκιμιογράφος Φράνσις Φουκουγιάμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε δεχθεί τον Σεπτέμβριο μέλη της επιτροπής, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να «κινητοποιήσει» τους διεθνείς ηγέτες για το θέμα αυτό.
Σήμερα, η Επιτροπή αυτή για την πληροφορία δημοσιοποίησε μια «διεθνή Διακήρυξη για την πληροφορία και τη δημοκρατία» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση εργασίας για τους ηγέτες.
Από το δικαίωμα στην αξιόπιστη πληροφορία έως τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και τη διαφάνεια των εξουσιών, αυτό το εξασέλιδο κείμενο απαριθμεί τις δημοκρατικές εγγυήσεις που είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, «σε ένα πλαίσιο παγκοσμιοποίησης, ψηφιοποίησης και αναστάτωσης του δημόσιου χώρου».

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Επιτροπή προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας «διεθνούς επιτροπής ειδικών για την πληροφορία και τη δημοκρατία», «όπως είναι η GIEC για τα θέματα του κλίματος». Εγκαλεί επίσης τους γίγαντες του διαδικτύου, που οφείλουν «να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αρχές». Αυτοί θα πρέπει κυρίως «να διασφαλίσουν τον πλουραλισμό (…) και να θέσουν σε εφαρμογή μηχανισμούς προαγωγής της αξιόπιστης πληροφορίας».

«Οι ελευθερίες, η πολιτική σύμπνοια και η ειρήνη» απειλούνται αυτή τη στιγμή από «τον πολιτικό έλεγχο στον Τύπο και στα ΜΜΕ (…), τη μαζική παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, την οικονομική αποδυνάμωση της ποιοτικής δημοσιογραφίας και τις επιθέσεις και τη βία εναντίον των δημοσιογράφων», υπογραμμίζουν οι 25 υπογράφοντες την έκκληση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ