Εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ξεκινάει και σε επίπεδο Κοινοβουλίου, ενώ την ίδια ώρα η πολιτική «ατζέντα» ανοίγει διάπλατα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκουν να επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο τις διαχωριστικές γραμμές από τις υπόλοιπες δυνάμεις, την ώρα που η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική περίοδο. Ήδη η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συστήσει προανακριτική επιτροπή για πέντε πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεων της ΝΔ ρίχνει νερό στο μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, το πόρισμα θα δίνεται τμηματικά στα πολιτικά κόμματα αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα που θα παραδοθεί το κεφάλαιο για το Ερρίκος Ντυνάν. Η εξεταστική επιτροπή θα συνεδριάσει επί του πορίσματος την Τετάρτη. Ενώ ο Δεκέμβριος θεωρείται ο πιθανότερος χρόνος συγκρότησης της επιτροπής με βάση τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εκκινεί και τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και παρά το γεγονός ότι επισημαίνει την ανάγκη να δημιουργηθούν πεδία συναινέσεων εξακολουθεί να πολώνει το κλίμα και να εκτοξεύει βολές στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Περιμένοντας την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση
Στο Μαξίμου αναμένουν να ακούσουν τις προτάσεις που θα παρουσιάσει αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο βασικός πυλώνας της αντιπαράθεσης για εκείνους αποτελεί η συζήτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την κυβέρνηση να εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική σύγχυση» επιμένοντας ότι είναι μέγιστη ανάγκη να καταργηθεί «η διάταξη έκτρωμα που ορίζει συντομότερη περίοδο παραγραφής για αδικήματα που τελούν οι υπουργοί».
Θέλουν να… στριμώξουν το ΚΙΝΑΛ
Οι κυβερνητικοί, τέλος, θέλουν να «εγκλωβίσουν» τις πολιτικές δυνάμεις -και δη το ΚΙΝΑΛ- αναδεικνύοντας το δίπολο μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων. Για αυτο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανοικτός στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και από το Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι κατέθεσαν «πρόταση εργασίας και όχι τελεσίγραφο».
Έτσι, πετούν το μπαλάκι στη Χαριλάου Τρικούπη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει σε συνέντευξή του ότι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ για τις διατάξεις που ενισχύουν την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. «Θα στηρίξει την πρόταση για τον κατώτατο μισθό και τις υπόλοιπες προστατευτικές για την εργασία ρυθμίσεις ή θα εξακολουθήσει να ταυτίζεται με τη ΝΔ σε αυτά τα πεδία;» διερωτήθηκε σε συνέντευξή του (ΑΠΕ) ο κ. Τζανακόπουλος.