Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας γνωστοποιούσε ότι περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.
Μάλιστα, μέχρι το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία «λειτουργικής αδυναμίας».
Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη ψυχική νόσος μετά τις διαταραχές του άγχους και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 4,7% του πληθυσμού αντιμετωπίζει τη νόσο.
Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις και γι’ αυτό μας αφορά όλους. Το δύσκολο, όμως, όπως και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις είναι να αποδεχτούμε ότι χτύπησε και τη δική μας πόρτα και χρειαζόμαστε βοήθεια.
Ερευνα έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά προσωπικές αντωνυμίες, όπως «εγώ» κι «εμένα» μπορούν να νοσήσουν από κατάθλιψη. Παράλληλα, φαίνεται ότι οι λέξεις που δείχνουν άνθρωπο που μπορεί να νοσήσει είναι αυτές που δηλώνουν εχθρότητα ή μοναξιά.
Η μελέτη δείχνει ότι οι υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν μέσα από τις αναρτήσεις τους στα social media άτομα που στο μέλλον ίσως πάθουν κατάθλιψη. Οι αλγόριθμοι μπορεί να είναι αποτελεσματικότεροι από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων που καταγράφουν τη διάθεσή σου.
«Αυτά που οι άνθρωποι γράφουν διαδίκτυο είναι μια πτυχή της ζωής τους που είναι δύσκολο να εντοπίσουν οι γιατροί και οι ερευνητές. Είναι μια διάσταση που είναι σχετικά ανεκμετάλλευτη σε σύγκριση με τους βιοφυσικούς δείκτες της νόσου», υποστηρίζει επικεφαλής της έρευνας Άντριου Σβαρτς.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε ποστ 1.175 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο υπολογιστής φάνηκε εξίσου αποτελεσματικός στη διάγνωση της κατάθλιψης ως κλίμακα αυτοαναφοράς.