«Η ανάγκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν προήλθε σήμερα, αλλά υπαγορεύεται έντονα από την έναρξη της κρίσης» τονίζει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως η αλλαγή του καταστατικού μας χάρτη οφείλει, πάνω από όλα, να απαντά σε ό,τι μας οδήγησε στην κρίση: «Να αποτρέπει τα λάθη που έγιναν και να κινητροδοτεί γι' αυτά που δεν έγιναν. Να προστατεύει από υπερβάσεις του εθνικού προϋπολογισμού, από πολιτικές δημοσίων ελλειμμάτων, από μετάθεση δαπανών στις επόμενες γενεές, από υποθήκευση του μέλλοντός μας. Και, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, τη διασφάλιση της ατομικής περιουσίας».
Εστιάζοντας περαιτέρω, αναφέρει πως η ίδια η κρίση μας υπαγορεύει την ιστορική ανάγκη για βαθιές τομές. Επισημαίνει ότι μία από αυτές αποτελεί και το άρθρο 86, το λεγόμενο και περί ευθύνης Υπουργών, θεωρώντας ότι χρειάζεται τροποποίηση, ώστε η Βουλή να περιορίζεται μόνο στη λήψη απόφασης για την έγκριση της δίωξης και, από εκεί και πέρα, να αναλαμβάνουν μόνο οι δικαστές. «Παράλληλα, το άρθρο 16 που καθιστά την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης κρατικό μονοπώλιο, στέρησε διαχρονικά τη δυνατότητα στη χώρα μας να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας» συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 24 για την προστασία των δασών το οποίο, όπως είπε, συνδυαζόμενο με το άρθρο 117 οδηγεί πολλές φορές σε ανελαστικές παραδοχές σε ό,τι αφορά τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας. «Χρειάζεται μια διόρθωση στα συγκεκριμένα άρθρα. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, βασίζοντας τη δασική της απεικόνιση σε αεροφωτογραφίες του έτους 1940, ακυρώνει επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, στερώντας από τη νέα γενιά θέσεις εργασίας» προσέθεσε και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιπτώσεις επενδύσεων Costa Navarino στην Πύλο και στο Λοκρό Φθιώτιδας, αλλά και το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. «Είναι καιρός να σταματήσουμε να θεωρούμε δάση περιοχές που η βλάστηση τους, σήμερα, περιορίζεται μόνο σε ξερόχορτα και να προστατεύουμε μόνο τις εκτάσεις που αποτελούσαν αναμφισβήτητα δάση κατά τον Ιούνιο 1975, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα» διαμήνυσε.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, είπε πως δεν αντιμετωπίζει τη συνταγματική αναθεώρηση ως ιστορική ευκαιρία, αλλά ως ευκαιριακό όφελος. «Το πρόβλημα στη χώρα δεν το έφερε ο μη διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας. Το έφεραν οι λανθασμένες πολιτικές» επισήμανε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας: «Για εμάς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα σύνορα της πατρίδας μας δεν είναι ανοιχτά και προσπελάσιμα από κάθε παράνομο μετανάστη. Γι’ αυτό, οφείλουμε να τα φυλάσσουμε και να τα προστατεύουμε. Για εμάς, άλλο πρόσφυγας και άλλο παράνομος μετανάστης.Είναι καιρός να σταματήσει η διεθνής "κατρακύλα" της αξιοπιστίας της χώρας μας γύρω από μεταναστευτικό».