Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την εκλογή της Ana Lidia Pereira στη θέση της Προέδρου.
Είχαν προηγηθεί δύο κύκλοι ομιλιών από τους προσκεκλημένους και η ψηφοφορία επί του καταστατικού και του πολιτικού προγράμματος του YEPP.
Ο πρώτος κύκλος ομιλιών περιλάμβανε τις εισηγήσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Επιτρόπου μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Επιτρόπου ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη και του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ζητούμενο είναι να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες της εποχής μας
«Είμαι περήφανος που η ΟΝΝΕΔ και βεβαίως η Νέα Δημοκρατία, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη χάραξη των πολιτικών που έχουν ως στόχο ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον και στην προώθηση των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών που διέπουν το ΕΛΚ τα τελευταία 40 χρόνια», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας είναι ανάλογες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ίδιο το ΕΛΚ αλλά και κάθε κόμμα-μέλος του, σε κάθε χώρα της πολιτικής μας οικογένειας. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να αντισταθούμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων στην Ευρώπη. Το ζητούμενο κατά την γνώμη μου είναι να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες της εποχής μας, να πορευτούμε με ανοιχτό πνεύμα, διαφάνεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμό.
Δεν βασιζόμαστε στην επερχόμενη ήττα των λαϊκιστών. Επιδιώκουμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Θέλουμε να πιστέψουν ξανά στην αξία της δημοκρατικής συμμετοχής. Διότι η ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν, όχι από αυτούς που απέχουν. Αυτός είναι ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και η νίκη μας θα είναι μεγάλη.
Δεν θα ανεχθούμε τη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Θα δουλέψουμε μαζί για να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες θέσεις εργασίας μέσα σ’ ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα. Θα δουλέψουμε μαζί για να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Χωρίς, όμως, να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν την ελευθερία, τα ατομικά δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τη Δικαιοσύνη και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα.
Για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από μια ανοιχτή κοινωνία, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Γι αυτό ακριβώς η παιδεία, η δια βίου μάθηση και οι πολιτικές απασχόλησης παραμένουν στο επίκεντρο της ατζέντας μας. Όπως και οι κατάλληλες κοινωνικές πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους.»
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Δεν πρέπει να συγχέουμε τις φωνές του εθνικισμού με τον πατριωτισμό
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διακυβεύεται. Κάποιοι πίστεψαν στην αρχή ότι η οικονομική κρίση θα το προκαλούσε αυτό. Τελικά, είναι η μετανάστευση και η ασφάλεια οι βασικές προκλήσεις. Και τα δύο αυτά ζητήματα τροφοδότησαν την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού - που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όλων.
Δεν πρέπει, ωστόσο, να συγχέουμε τις φωνές του εθνικισμού με τον πατριωτισμό. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σαφής: πατριωτισμός σημαίνει να αγαπάς τη χώρα σου. Εθνικισμός σημαίνει να μισείς τη χώρα του άλλου και ήταν αυτός η αιτία που οδήγησε την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο στην άβυσσο μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό, ή το πού βρισκόμαστε σήμερα ως Ένωση κι αυτό επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά την ενότητα και την αλληλεγγύη.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υψώσουμε έναν τοίχο για να σταματήσουμε τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό που επιδιώκουν να μας απομονώσουν και να μας χωρίσουν. Πρέπει να αγκαλιάσουμε την πίστη μας στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την αγάπη μας για την πατρίδα μας και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ευημερίας και καλύτερης διαβίωσης.
Τελικά μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και Ευρωπαίοι και πατριώτες. Εμείς και εσείς ανήκουμε στις μοναδικές γενιές της Ευρώπης που δεν έχουμε ζήσει τη διαίρεση, αντιπαλότητες και πόλεμο. Αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ και οι οποίες μας εξασφαλίζουν εδώ και 60 χρόνια την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο.
Οι προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές κατά συνέπεια έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής εκστρατείας πρέπει να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες και αρχές της Ένωσης μας. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο. Ήρθε η ώρα να ηγηθούμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε ένα παράδειγμα σε όλους και να καλέσουμε άλλους Ευρωπαίους να μας ακολουθήσουν σε αυτή την πορεία.
Το ΕΛΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το επιτύχει: παρέχοντας σταθερότητα, εξασφαλίζοντας ότι η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να κυματίζει ψηλά και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες θα διατηρηθούν ισχυρές, διατηρώντας έτσι την Ευρώπη ενωμένη.
Αναλαμβάνοντας την ηγεσία για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού project, προχωρώντας την Ευρώπη μπροστά, κάνοντας την Ευρώπη ένα ισχυρό μπλοκ για τα έθνη μας και τους πολίτες μας που μοιράζονται μια κοινή ιστορία και ένα κοινό πεπρωμένο. Η νίκη μας θα είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο μια νίκη της Ευρώπης, μια νίκη των αξιών μας, μια νίκη των πολιτών μας.»
Χρήστος Στυλιανίδης: Η ΕΕ είναι το πιο επιτυχημένο πολυμερές project στην ιστορία
«Η ενότητά μας δοκιμαζόταν και εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την οικονομική και στη συνέχεια από την προσφυγική κρίση. Και η ανισόρροπη αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ένωσής μας. Δυστυχώς.
Αντίθετα όμως με τις Κασσάνδρες, η Ένωση μας "αντιστάθηκε" σε αυτό το σοκ. Ωστόσο, άλλα μεγάλα κύματα είναι μπροστά μας. Το πρώτο είναι το Brexit και το δεύτερο οι ευρωπαϊκές εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό το κόμμα του ΕΛΚ, αλλά και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, να επικρατήσουν έναντι των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών. Ας μην ξεχνάμε: η ΕΕ είναι το πιο επιτυχημένο πολυμερές project στην ιστορία. Γιατί; Γιατί τολμήσαμε.
Τολμήσαμε να εμπλακούμε. Μεταξύ μας και με τον κόσμο. Τολμήσαμε να συμφιλιωθούμε και να συμβιβαστούμε. Τολμήσαμε να καινοτομήσουμε. Να επηρεάσουμε. Να προσελκύσουμε. Και γι 'αυτό παραμένουμε παγκόσμιος ηγέτης. Είδαμε ευκαιρίες και επικερδείς καταστάσεις. Το κόμμα μας και οι αξίες των ιδρυτών μας οδήγησαν αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό. Ναι, κάναμε λάθη.
Αλλά όταν σπάσει ένα παράθυρο, το επιδιορθώνουμε. Δεν κατεδαφίζουμε ολόκληρο το σπίτι. Αυτό είναι που μας χωρίζει από τους λαϊκιστές που ζητούν την επιστροφή στο παρελθόν.
Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τη δημοκρατική νομιμότητα. Όλοι έχουμε την ευθύνη - ειδικά εσείς, οι νέοι της Ευρώπης - να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και τις αξίες μας.»
Ο δεύτερος κύκλος ομιλιών περιλάμβανε τις εισηγήσεις του επικεφαλής του Ιδρύματος Konrad - Adenauer στην Ελλάδα Henri Bohnet, του εκτελεστικού διευθυντή του Martens Centre Tomi Huhtanen, του επικεφαλής της καμπάνιας του ΕΛΚ Dara Murphy και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Alexander Stubb.