Μία γυναίκα που έπασχε από κυστική ίνωση πέθανε από καρκίνο μερικούς μήνες αφότου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση και δέχτηκε τους πνεύμονες μιας καπνίστριας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lung Cancer, προειδοποιώντας για τους κινδύνους τέτοιων μεταμοσχεύσεων.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ασθενής ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση από την παιδική της ηλικία. Όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία, κάτι σύνηθες στην κυστική ίνωση, οι γιατροί αποφάσισαν, τον Νοέμβριο του 2015, να της κάνουν μεταμόσχευση.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των δωρητών, οι πνεύμονες προέρχονταν από μια 57χρονη γυναίκα που κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως επί 30 χρόνια, σημειώνεται στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι γιατροί του νοσοκομείου CHU του Μονπελιέ.
Ωστόσο, από τις εξετάσεις που έγιναν πριν ληφθούν τα μοσχεύματα, όταν κρίθηκε ότι η γυναίκα αυτή ήταν εγκεφαλικά νεκρή, δεν είχε διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.
Τον Ιούνιο του 2017 η λήπτρια εισήχθη στην ογκολογική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μονπελιέ. Δύο μήνες αργότερα, πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων.
Τα συμπτώματά της, σύμφωνα με τους γιατρούς, παραπέμπουν στον καρκίνο που προκαλείται από το κάπνισμα.
Το γεγονός ότι πέρασαν μόλις λίγοι μήνες από τη μεταμόσχευση μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ανωμαλίες στις ακτινογραφίες υποδηλώνει ότι ο καρκίνος είχε ξεκινήσει όταν η δότρια ήταν ακόμη εν ζωή. Η ανάπτυξη των όγκων επιταχύνθηκε όμως από την ανασοκατασταλτική θεραπεία που λάμβανε η λήπτρια προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα.
Ο Δρ. Ζαν-Λουί Πουζόλ και οι συνάδελφοί του συστήνουν ότι, δεδομένου του σχετικά μεγάλου χρονικού διαστήματος κατά το οποίο ο καρκίνος των πνευμόνων είναι σε λανθάνουσα κατάσταση, να προχωρούν με μεγάλη επιφύλαξη οι γιατροί σε μεταμοσχεύσεις με μοσχεύματα προερχόμενα από καπνιστές ή από ανθρώπους που πρόσφατα έκοψαν το κάπνισμα.