Πυρ και μανία φέρεται ότι είναι ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τους συναδέλφους του υπουργούς Χ. Παπουτσή και Χ. Καστανίδη, καθώς αν και συναρμόδιοι στο Σχέδιο για τη Φοροδιαφυγή, εμφανίστηκαν απλώς ως... συμπαραστάτες, διατηρώντας εμφανώς αποστάσεις από τις ανακοινώσεις που έγιναν. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών η υλοποίηση του Σχεδίου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε εκ προοιμίου να στείλει το μήνυμα παραπέμποντας σε ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ για να πει ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει μετά από έναν χρόνο για να εξηγήσει πώς απέτυχε το Σχέδιο για τη Φοροδιαφυγή! Η διάσταση απόψεων Παπακωνσταντίνου- Καστανίδη είχε βέβαια φανεί εδώ και μήνες όταν ο υπουργός Οικονομικών επέμενε στην επέκταση του αυτοφώρου σε όλα τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, κάτι που συνάντησε τη πλήρη αντίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι πέρα από τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, το υπουργείο Οικονομικών βάζει πολύ ψηλά βάζει το πήχη των προσδοκιών από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, επιχειρώντας να περιορίσει την "αιμορραγία" εσόδων από τη παραοικονομία, που υπολογίζεται σε 10 με 15 δισ ευρώ ετησίως. Βασικός άξονας του Σχεδίου Δράσης είναι η αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών που μεταξύ άλλων προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις 200 εφοριών, εφαρμογή ειδικών συντελεστών μέτρησης της απόδοσης των εφόρων, νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, κάρτα αποδείξεων που θα αυτοματοποιήσει τη καταγραφή των σχετικών δαπανών, σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Όσον αφορά στους ελέγχους θα γίνονται στοχευμένοι και σε συνδυασμό με πολλαπλές διασταυρώσεις και έμφαση στο "ξέπλυμα" χρήματος, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα αδήλωτα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ειδικά, δε, όσον αφορά στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, οι οφειλέτες θα στερούνται φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων, ενώ θα δημοσιοποιηθεί και λίστα ονομάτων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο για τη φοροδιαφυγή μπορεί να αποδώσει από φέτος κιόλας 1,5 δισ ευρώ, άλλα 4,4 δισ ευρώ το 2013 και άλλα 5,9 δισ ευρώ το 2013, δηλαδή κάτι λιγότερο από 12 δισ ευρώ στη τριετία! Κι αυτό όταν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλέπονται έσοδα 3,5 δισ ευρώ στη 5ετία 2011- 2015.
Κεντρικός θα είναι ο ρόλος του ΣΔΟΕ, επικεφαλής του οποίου τίθεται ο Ιωάννης Διώτης, πρώην Εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση της τρομοκρατίας και στενός συνεργάτης του Μ. Χρυσοχοϊδη. Το Σώμα θα διενεργήσει 150.000 ελέγχους στη τριετία και υπολογίζεται ότι από τους ελέγχους στις επιχειρήσεις μπορούν να βεβαιωθούν πρόστιμα 200 εκατ. ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες άλλα 200 εκατ. ευρώ.Από τους ελέγχους στα σκάφη αναψυχής και τους ελέγχους πόθεν έσχες 450 εκατ. ευρώ, σε μεσίτες- κατασκευαστές 300 εκατ. ευρώ, στους προμηθευτές του Δημοσίου 100 εκατ. ευρώ.