Την ανάγκη να γίνουν πιο σαφείς κάποιες αρχές, που πρέπει να περιλαμβάνονται στην λύση του Κυπριακού, επισήμανε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Για την προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ανέφερε ότι «αυτή βρίσκεται στα πρώτα στάδια» και επανέλαβε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο σε μια υγιή βάση.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι η αποκέντρωση εξουσιών στο μελλοντικό ομόσπονδο κράτος «θα αφορά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, με παράλληλη αποδοχή της θετικής ψήφου των Τουρκοκυπρίων για θέματα που μπορεί να τους επηρεάσουν, και υπό την προϋπόθεση να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων».
Σε δηλώσεις στο περιθώριο του 14ου ετήσιου συνεδρίου The Economist στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό αποτελεί τη βάση της λειτουργικότητας του κράτους και προσέθεσε ότι «δεν είναι η όποια λύση που θα φέρει την ειρήνη, αλλά μια λύση που θα προστατεύει και θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, μη παραγνωρίζοντας, την ίδια στιγμή, τις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων».
Κάποια στιγμή, υπέδειξε , «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι δύο κοινότητες έχουν ανησυχίες». Όπως εξήγησε ο Κύπριος Πρόεδρος «οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ότι, λόγω πλειοψηφίας, μπορεί οι Ελληνοκύπριοι να καταχραστούν των δικαιωμάτων και να επιβληθούν επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Την ίδια ώρα, οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν μήπως, με τα δικαιώματα που διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι, η λύση που θα εξευρεθεί δεν είναι λειτουργική».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ενεργειακό πρόγραμμα και εξήγησε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών.
Όπως είπε η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών και στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, ως επίσης και στην παροχή διευκολύνσεων για τον σκοπό αυτό σε εταίρους της, ενώ ανάλογες διευκολύνσεις παρέχει και προς άλλες χώρες πέραν της ΕΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τριμερείς σχέσεις και τον ρόλο τους, σημειώνοντας πως «ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες» και αποκάλυψε πως τόσο ευρωπαϊκές χώρες όσο και χώρες του αραβικού κόλπου έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτές.
Τέλος, τόνισε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών συμπράξεων».
Στο συνέδριο μίλησε και η ειδική εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία ανέλυσε το κατά πόσο υπάρχει ακόμα ελπίδα στο Κυπριακό. Δήλωσε πως «η ελπίδα παραμένει ζωντανή, αλλά για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται και μία σειρά άλλων στοιχείων, όπως ρεαλισμός, συμβιβασμός, ηγεσία, πολιτική βούληση και διάλογος».
Επίσης, σημείωσε πως οι πολίτες απογοητεύονται κάθε φορά, που οδηγείται η διαδικασία σε ναυάγιο, και υπέδειξε πως «χρειάζεται κουράγιο στην όλη διαδικασία και θάρρος, τόσο των ηγετών όσο και των πολιτών».