Οι αριθμοί και οι παγίδες της Συνταγματικής αναθεώρησης για τα κόμματα - iefimerida.gr

Οι αριθμοί και οι παγίδες της Συνταγματικής αναθεώρησης για τα κόμματα

Το ελληνικό κοινοβούλιο / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολιτικά διλήμματα και περίεργοι συσχετισμοί δυνάμεων ελλοχεύουν στον δρόμο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με αποτέλεσμα τα κόμματα να επιλέξουν, τελικά, η αναθεώρηση... να μην γίνει για να μην τους γυρίσει μπούμερανγκ την επομένη των εκλογών!

Η περιπλοκή ξεκινάει από το γεγονός ότι η αναθεώρηση γίνεται με πρωτοβουλία της σημερινής Βουλής με τους δεδομένους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά ολοκληρώνεται και αποφασίζεται από την επόμενη Βουλή, στην οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποια κόμματα θα μπουν και ποια θα είναι είναι η δύναμη τους!

Συγκεκριμένα το σημερινό Σύνταγμα, με τις διατάξεις του οποίου επιχειρείτε η αναθεώρηση, προβλέπει ότι η σημερινή Βουλή μπορεί ν’ αποφασίσει το ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη κρίνονται αναθεωρητέες. Μόνο το ποιες. Το περιεχόμενο των αναθεωρητών διατάξεων, θα αποφασισθεί από την επόμενη Βουλή. Η οποία δεν έχει την δυνατότητα να συμπεριλάβει και άλλες διατάξεις προς αναθεώρηση, πέραν εκείνων που προσδιορίσθηκαν και αποφασίσθηκαν από την προηγούμενη Βουλή.

Ο ορισμός των αναθεωρητέων διατάξεων, επιτυγχάνεται με ψήφους 180 βουλευτών, ή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν τα προς αναθεώρηση άρθρα περάσουν από την σημερινή Βουλή με 180 ψήφους, τότε το περιεχόμενο τους και η αναθεώρησή τους απαιτούν απλή πλειοψηφία 150 βουλευτών της επόμενης. Αντίθετα, αν εγκριθούν από την σημερινή Βουλή με 151 ψήφους, τότε στη επόμενη η οποία και θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση, θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Αν υποτεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει στα «επίμαχα» γι’ αυτόν αναθεωρητέων διατάξεων πλειοψηφία 180 ψήφων, επειδή και άλλα κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη αναθεώρησής τους (π.χ το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών ή η αποσύνδεση της μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με την υποχρεωτική διάλυση της Βουλής) τότε η επόμενη κυβέρνηση θα χρειάζεται μόνο 151 ψήφους για την εφαρμογή τους.

Δηλαδή, αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και στην επόμενη Βουλή μπουν μόνο 5 κόμματα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΝΔ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, και θα μπορεί άνετα να αποφασίσει και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων και την υπερψήφισή τους- όπως επίσης και... την απόρριψή τους!
Στην ουσία ( αν η ΝΔ εξασφαλίσει αυτοδυναμία) θα κάνει μια αναθεώρηση σύμφωνα με τις δικές της θέσεις, ή... δεν θα την κάνει καθόλου! Και το (καθαρά επικοινωνιακό...) “κόλπο” του ΣΥΡΙΖΑ, θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Αλλά πρόβλημα θ’ αντιμετωπίσουν και τα άλλα κόμματα που θα μετέχουν στην επόμενη Βουλή- και κυρίως το ΚΙΝ. ΑΛ, το οποίο θα κληθεί είτε να συμφωνήσει με την ΝΔ, αν το ζητήσει η ίδια (για τα άρθρα που θ’ απαιτηθεί πλειοψηφία 18Ο βουλευτών, γιατί θα έχουν εγκριθεί με 151 ψήφους από την σημερινή Βουλή, όπως λ.χ. η αλλαγή του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων) είτε γενικά.. να παρίσταται απλός θεατής σε μια διαδικασία στην οποία δεν έχει κανένα τρόπο να παρέμβει!

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ τοποθετούνται με... αμηχανία στην διαδικασία αναθεώρησης που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαγράφεται ο κίνδυνος υπερψηφίζοντας άρθρα με τα οποία συμφωνούν ν’ αναθεωρηθούν, να καταστεί παντοδύναμος ρυθμιστής μια αυριανή αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ!

Εξηγεί, επίσης, την αλλαγή στάσης της ΝΔ, η οποία άλλαξε την αρχική της απόφαση «δεν μετέχω στην συζήτηση για την αναθεώρηση..» και δηλώνει ότι θα πάρει μέρος και με συγκεκριμένες προτάσεις, αφού επωφελείται διπλά:

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ (κάτι λίαν απίθανο...) συμφωνήσει να κριθούν με 18Ο ψήφους οι προς αναθεώρηση διατάξεις (υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι θέμα ταμπού για την Αριστερά...) που θα προτείνουν όλα τα κόμματα, οπότε η επόμενη Βουλή θα θέλει μόνο 151 ψήφους για να διατυπώσει και εγκρίνει το περιεχόμενό τους, πιθανότατα η ΝΔ θα είναι ο ρυθμιστής της αναθεώρησης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνήσει επ’ αυτού, τότε πάλι... η ΝΔ (είτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε ως κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την ίδια) θ’ αναδειχθεί ρυθμιστής!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγματική αναθεώρηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ