Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έρχεται να βάλει η επικείμενη σύσταση προανακριτικής επιτροπής -που σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την εξεταστική για την υγεία -και θα καταλήγει στο αν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών ή άλλων προσώπων.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει επιλέξει να κρατάει κλειστά χαρτιά με πρόσχημα ότι η εξεταστική επιτροπή είναι Κοινοβουλευτική. Το γεγονός όμως ότι το πόρισμα έρχεται τώρα, δημιουργεί εξ’ αντικειμένου μια αντίφαση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που έχει ως προτεραιότητα αυτό το διάστημα την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ήταν εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός που στην προχθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επεσήμανε την ανάγκη για δημιουργία συναινέσεων ως προς το Σύνταγμα. Κάτι που εκ των πραγμάτων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο σε σκηνικό σκληρής πόλωσης με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και με το ΚΙΝΑΛ.
Πρόταση αναθεώρησης και πόρισμα για υγεία ταυτόχρονα στη Βουλή
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στον πρόεδρο της Βουλής (θα την υπογράφουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό της εξεταστικής επιτροπής το πόρισμα αναμένεται να δίνεται τμηματικά στα πολιτικά κόμματα. Αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα, όπου θα παραδοθεί το κεφάλαιο για το Ερρίκος Ντυνάν. Ενώ η εξεταστική επιτροπή θα συνεδριάσει επί του πορίσματος την επόμενη Τετάρτη.
Δύσκολη εξίσωση για Τσίπρα
Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, που προκύπτει είναι πως θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να συνδυάσει αυτές τις δύο αντικρουόμενες διαδικασίες εντός ενός ενιαίου κυβερνητικού αφηγήματος.
Ίσως να είναι και για αυτό το λόγο που η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε ευθείες ή επιθετικές δηλώσεις, παρά προτιμά να αφήνει το θέμα να υφέρπει μετακυλίοντας την ευθύνη και τους τρόπους της πολιτικής διαχείρισης κυρίως στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.