Λίγα 24ωρα απομένουν για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ κι ο Ντόναλντ πατά γκάζι στο πεντάλ του φόβου της αμερικανικής κοινής γνώμης προ της επέλασης ορδών μεταναστών.
Τα καραβάνια των χιλιάδων απελπισμένων που κατευθύνονται προς της ΗΠΑ προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη βία και την φτώχεια στην Κεντρική Αμερική είναι προεκλογικό δώρο για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, που ανακοίνωσε ότι μπορεί να αναπτύξει έως και 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό. «Χρειαζόμαστε ένα τείχος από ανθρώπους», είπε στο ABC.
Ένα δώρο στην προσπάθειά του με τη δαιμονοποίηση των μεταναστών να ενεργοποιήσει τα κατώτερα ένστικτα και να κινητοποιήσει τη δεξαμενή των λευκών, δεξιών ψηφοφόρων.
Και μπορεί για το μεγαλύτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος να είναι πολύ σημαντικότερα θέματα η πορεία της οικονομίας και η υγειονομική περίθαλψη, αλλά ο Τραμπ ελπίζει με την αντιμεταναστευτική του ρητορεία -όπως έκανε και στην προεκλογική καμπάνια του 2016 – να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις εκλογές της Κυριακής.
Τελευταίο παράδειγμα η απόφασή του να καταργήσει με προεδρικό διάταγμα το λεγόμενο «Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα», δηλαδή το δικαίωμα να αποκτούν αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα όσοι γεννιούνται στη χώρα, ανεξάρτητα από την προέλευση των γονιών τους.
«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί να έρθει ένα άτομο και να γεννήσει μωρό και το μωρό αυτό να είναι μετά επί 85 χρόνια πολίτης των ΗΠΑ», υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Είναι γελοίο και πρέπει να σταματήσει».
Μόνον που δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ, αλλά κάπου 30 χώρες που αναγνωρίζουν αυτό το «Πατρογονικό δικαίωμα στην Υπηκοότητα», το οποίο προστατεύεται εξάλλου -έστω κι αν ο Τραμπ το αμφισβητεί- και από την 14η Τροπολογία, που προστέθηκε στο αμερικανικό Σύνταγμα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, για να παρασχεθεί συνταγματική προστασία στους πρώην σκλάβους, μετά την κατάργηση της δουλείας.
Έντονες αντιδράσεις
Οι προθέσεις του Τραμπ προκάλεσαν κατακραυγή, ενώ αποστάσεις πήραν ακόμη και εξέχοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Πωλ Ράιαν, που διεμήνυσε ότι «δεν μπορεί κανείς να τερματίσει με διάταγμα το Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα», δίνοντας αφορμή στον ένοικο του Λευκού Οίκου να του επιτεθεί -μέσω Twitter φυσικά: «Ο Πολ Ράιαν θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στην διατήρηση της Πλειοψηφίας, αντί να ασχολείται με το Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα, για το οποίο δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα! Η νέα Πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων θα το επεξεργαστεί αυτό, Κλείνοντας τα Παραθυράκια στην Μετανάστευση και Ασφαλίζοντας τα Σύνορα μας!»
Ο «σωτήρας» Τραμπ και οι θεωρίες συνωμοσίας
Αλλά οι αντιδράσεις και οι απόψεις σχεδόν όλων των συνταγματολόγων ότι η εφαρμογή της πρόβλεψης αυτής του αμερικανικού Συντάγματος δεν μπορεί να ανατραπεί με την έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος είναι ψιλά γράμματα για έναν πρόεδρο που συνηθίζει να δημιουργεί τεχνητές κρίσεις για να τις «λύσει» ο ίδιος μετά: εξ’ ου και οι φραστικές επιθέσεις του κατά των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, τα καραβάνια των οποίων είναι, όπως υποστηρίζει, γεμάτα με «εγκληματίες» και «μεσανατολίτες». Μίλησε για «εισβολή», απείλησε τις χώρες καταγωγής τους, ενώ διέδωσε και μια θεωρία συνωμοσίας ότι τα «καραβάνια» αυτά χρηματοδοτούνται από τον Αμερικανο-εβραίο δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος -θεωρία που ασπάστηκε ο δράστης της πρόσφατης επίθεσης με τους 11 νεκρούς στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.
Ακόμη και φιλικά του ΜΜΕ παίζουν το χαρτί του φόβου. Οι μετανάστες «έρχονται με αρρώστιες, ευλογιά και λέπρα», είπε ένας σχολιαστής στο αγαπημένο Fox News, για να τον αντικρούσει όμως ο παρουσιαστής: «Δεν υπάρχει εισβολή. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας».
Στρατός στα σύνορα
Ο Τραμπ, ωστόσο, αποφάσισε να κατεβάσει στρατό στα σύνορα, 5.200 στρατιώτες ως επικουρία στους 2.100 εθνοφρουρούς -δύναμη μεγαλύτερη απ’ όση διαθέτουν τώρα οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία, όπου πολεμούν πραγματικούς τρομοκράτες- και χθες απείλησε ότι θα ανεβάσει τον αριθμό τους στις 15.000.
Με την τακτική του αυτή ο Τραμπ υποδαυλίζει τους φόβους των λευκών Αμερικανών για το «καφέ κύμα» από την Κεντρική Αμερική που θα κατακλύσει τη χώρα, αλλοιώνοντας την πολιτισμική της ταυτότητα.
Ενώ επιτίθεται σ’ έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του αυτοπροσδιορισμού των ΗΠΑ ως χώρα μετανάστευσης. Γι’ αυτό κι η κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής πέρα από ένα βαρόμετρο για την έως τώρα πορεία του αμφιλεγόμενου προέδρου, θα αποτέλεσει, όπως συμφωνούν πολλά διεθνή ΜΜΕ, πρωτίστως μια μάχη για την ίδια την ψυχή της χώρας...