Η πρώην σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ επί 29 χρόνια και μητέρα των 4 παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υπουργός και υποψήφια για την προεδρία της δημοκρατίας του Σοσιαλιστικού κόμματος η ίδια, καταγγέλλει τον σεξισμό που υπέστη στην πολιτική και αφήνει αιχμές κατά του Ολάντ και Μακρόν.
Η 65χρονη Σεγκολέν Ρουαγιάλ βρίσκεται πλέον εκτός πολιτικής και ρυθμίζει τους παλιούς λογαριασμούς. Στο βιβλίο της που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Οσα μπορώ επιτέλους να σας πω», η πρώην υπουργός καταφέρνει χτυπήματα σε πολλούς και μιλάει για τον σεξισμό που υπέστη αλλά και για την «προδοσία» του Φρανσουά Ολάντ. Σήμερα η Ρουαγιάλ είναι πρέσβειρα της Γαλλίας για την διεθνή διαπραγμάτευση για τον βόρειο πόλο.
Ας σημειωθεί, ότι προσπαθεί να τεθεί επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές του 2019, του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Στο βιβλίο της απαριθμεί τις μισογυνικές παρατηρήσεις που άκουσε σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας, οι οποίες την πλήγωσαν. «Ο σεξισμός είναι ρατσισμός, τρέφεται από την ίδια σκοταδιστική θεωρία», γράφει.
Αναφέρει ότι το 1998 όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο βήμα της βουλής, ως νέα βουλευτής, άκουσε έναν συνάδελφό της βουλευτή να της φωνάζει: «Βγάλε τα ρούχα σου!» Το 2000, όταν την όρισαν μέλος σε επιτροπή της βουλής για τις ζωοτροφές, ο πρόεδρος της επιτροπής είπε στην πρώτη συνεδρίαση: «Μια τρελή αγελάδα συμμετέχει μαζί μας στην έρευνα».
Την ίδια εποχή, ο τότε σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν την όρισε υφυπουργό κοινωνικών υποθέσεων και οικογένειας. «Πιστεύω ότι επειδή έχεις τέσσερα παιδιά θα κάνεις γι’αυτή τη δουλειά», της είπε.
Στο ίδιο βιβλίο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ καταγγέλλει και τους διάσημους αρθρογράφους Αλέν Ντουαμέλ και Λορέν Ζοφρέν ότι έκαναν συνέχεια σχόλια πως είναι ανίκανη, επειδή είναι γυναίκα. Αλλά και ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λορέν Φαμπιούς, όταν η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για την γαλλική προεδρία, το 2007, της είπε: «Και ποιός θα κρατάει τα παιδιά;»
Αναφέρει επίσης τι είχαν πει δύο γάλλοι υπουργοί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μανουέλ Βαλς, σε μια γαλλο-ιταλική σύνοδο κορυφής, το 2016. Οταν είδαν να συμμετέχει μια ιταλίδα υπουργός, σχολίασαν: «Αυτή θα ήταν καλή στο να κάνει άλλα πράγματα, όχι πολιτική».
Δίγαμος, αφελής, με αυταπάτες ο Ολάντ
Αυτό το βιβλίο είναι επίσης η ευκαιρία για την Σεγκολέν Ρουαγιάλ να μιλήσει για την απιστία του πρώην συντρόφου της, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ, το 2007, ενώ ζούσε ακόμη μαζί της.
Η Ρουαγιάλ γράφει ότι «προδόθηκε βίαια από μια γυναίκα δέκα χρόνια νεότερη». Μιλάει για «την βία αυτής της απιστίας», για «την αγριότητα της διγαμίας η οποία καταρρακώνει».
«Εκανα πολύ καιρό για να θεραπεύσω τις πληγές μου και να χειραφετηθώ από αυτή την υπόθεση, καθώς και να στραφώ σε ένα άλλο μέλλον. Γι’αυτό και αρνήθηκα την πρόταση που μου έγινε να ξαναζήσουμε μαζί» [με τον Φρανσουά Ολάντ εννοεί].
«Θα έπρεπε να είχα βάλει αμέσως τέλος σε αυτή την ιστορία και να χωρίσω», γράφει.
Αλλά η Σεγκολέν Ρουαγιάλ επικρίνει τον Ολάντ και για την πολιτική του. Γράφει για «την απίστευτη ταλαιπωρία με μηδενικό αποτέλεσμα» που είχε ο νόμος για τα εργασιακά, επί προεδρίας Ολάντ. Προσθέτει ότι ο Ολάντ ήταν «ένα μείγμα αφέλειας και αυταπάτης», ότι έφτασε «στον βαθμό μηδέν της πολιτικής» με τα νομοσχέδια για αύξηση των φόρων.
Πυρά για τον Μακρόν
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αφιερώνει πολλές σελίδες και στον Εμανουέλ Μακρόν. Αναγνωρίζει ότι αρχικά τον είχε συμπαθήσει γιατί έβρισε «σεβαστό» το γεγονός ότι «είχε τολμήσει να παντρευτεί μια γυναίκα είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του». Αναφέρει, επίσης, ότι σε πολλά θέματα συμφωνεί μαζί του, όπως τα πυρηνικά π.χ. Αποκαλύπτει ότι εκείνη είχε προτείνει, σαν αστείο, στον Φρανσουά Ολάντ να ορίσει πρωθυπουργό τον Εμανουέλ Μακρόν [πράγμα που δεν έγινε].
«Η τετράδα των ιστορικών στελεχών γύρω από τον Ολάντ δεν τον άφησαν», γράφει και αποκαλύπτει ότι οι «προεδρικοί» χρησιμοποιούσαν για τον Μακρόν λέξεις όπως «ανυπάκουος», «ανεξέλεγκτος».
Αναφέρεται, μάλιστα, σε μια σκηνή, τον Ιανουάριο του 2016, στη γαλλική βουλή: Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι η γαλλική οικονομία βρισκόταν σε κάμψη. Εξαλλος ο τότε πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τον βρίσκει και του λέει: «Και η ψ@λ@ σου, βρίσκεται κι αυτή σε κάμψη;». Ο Μακρόν έσφιξε τα δόντια και είπε: «Αν θέλει πόλεμο, θα τον έχει». [Πράγματι στη συνέχεια, ο Μακρόν σάρωσε τα πάντα]
Εγώ είμαι ο Δίας
Αλλά ο εγωκεντρισμός και το στιλ «εγώ είμαι ο Δίας» του Μακρόν από την στιγμή που έγινε πρόεδρος δημοκρατίας δεν αρέσει στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Γράφει στο βιβλίο της ότι ο Μακρόν έχει «έλλειμμα διαλόγου», πάσχει από «αυταρχισμό» και κάνει πολλά λάθη στην άσκηση εξουσίας. «Το να πιστεύει κάποιος ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και δεν πειράζει να κάνουμε ό,τι να’ναι για να δείξουμε ότι κάτι κινείται, είναι ένα τεράστιο λάθος», γράφει.
Η Ρουαγιάλ επικρίνει επίσης «την μοναχική άσκηση της εξουσίας». «Ο μύθος του μοναχικού ανθρώπου, κληρονόμου των βασιλιάδων της Γαλλίας και του Ναπολέοντα, δεν στέκεται στις δημοκρατίες. Ειδικά όταν έχεις πάρει 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών», γράφει ειρωνικά για τον Μακρόν. Επικρίνει, επίσης, την βιασύνη του «να μειώσει τον φόρο των πλουσίων» και αναφέρει ότι κάνει τα ίδια λάθη με τον Ολάντ.
Παντρεμένος με μια γυναίκα μεγαλύτερη
«Με ρωτούν συχνά αν γνώριζα καλά τον Εμανουέλ Μακρόν. Δεν τον γνώριζα πραγματικά. Είχαμε διασταυρωθεί σε κάποιες συσκέψεις στο προεδρικό μέγαρο για τα θέματα της βιομηχανίας της ενέργειας, ειδικά. Συχνά είχαμε την ίδια γραμμή, ακόμη και για τα πυρηνικά. (...)
Ωστόσο, έβρισκα πολύ συμπαθητικό και σεβαστό το γεγονός ότι είχε τολμήσει να παντρευτεί μια γυναίκα είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του. Πίστευα ότι και οι δυό τους χρειάστηκαν πολύ επιμονή, κουράγιο και αγάπη για να αντιμετωπίζουν την κριτική, τον σαρκασμό, την βλακεία και την κακοήθεια.
Τους καταλάβαινα και τους δύο επιπλέον, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν σήμερα, με είχαν βάναυσα προδώσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007, για μια γυναίκα δέκα χρόνια νεότερή μου, την οποία στη συνέχεια πρόδοσαν με μια άλλη γυναίκα, δέκα χρόνια επίσης νεότερη. Δέκα και δέκα κάνει είκοσι χρόνια, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση», γράφει.