Εκτός Jumbo τέθηκε από την Τρίτη το επί δεκαετίες δεξί χέρι του Απόστολου Βακάκη, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, αναπληρωτής αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Ο κ. Παπαευγγέλου ο οποίος έχει αλλεργία με τη δημοσιότητα, απασχόλησε ξανά τα μίντια, αυτή τη φορά ως πρωταγωνιστής μιας μεγάλης κομπίνας. Πριν λίγο καιρό τα μίντια είχαν ασχοληθεί μαζί του καθώς είχε αγοράσει την βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη.
Οπως έγινε γνωστό χθες, ο κ. Παπαευαγγέλου συνεργαζόταν με Κινέζους επενδυτές που επιθυμούσαν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα για να αποκτήσουν Golden Visa, σπάζοντας τα κινεζικά capital controls. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κ. Παπαευαγγέλου είχε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε αγορά ακριβών ακινήτων που είχαν βγει σε πλειστηριασμό, με σκοπό όπως αποκαλύπτεται να τα πουλήσει στους Κινέζους. Το κέρδος για τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, ήταν η διαφορά που αποκόμιζε από την πώληση ακινήτων.
Ανάμεσα σε αυτά τα ακίνητα ήταν και η βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου και της Τζένης Μπαλατσινού στην Φιλοθέη αλλά και τέσσερα ακίνητα του Γιώργου Κούμπα στο Ψυχικό.
Λέγεται ότι η δημοσιότητα που πήρε, το γεγονός ότι το όνομά του αναφέρθηκε σε δεκάδες δημοσιεύματα πριν λίγους μήνες λόγω της αγοράς της βίλας Κωστόπουλου, τάραξε, σόκαρε λένε κάποιοι, τον κ. Παπαευαγγέλου που όλα αυτά τα χρόνια απέφευγε κάθε κοσμικότητα αλλά και δημόσια έκθεση.
Η κοινή πορεία με τον Βακάκη
Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, παιχνιδάς από τα γενοφάσκια του, ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή παράγοντας παιχνίδια. Θείος του ήταν ο Χρήστος Παπαευαγγέλου ιδιοκτήτης της παιχνιδοβιομηχανία FINO, τον οποίο και κληρονόμησε το '70.
H εταιρία Fino αντέγραφε με μικρές παραλλαγές εισαγόμενα παιχνίδια και την περίοδο 1960 – 1962 έβγαλαν το πολύ δημοφιλές λούτρινο κουρδιστό κουνελάκι και το «Τρένο το 8» που «έσπασε τα ταμεία».
«Αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω» ήταν το σλόγκαν της Φίνο, που κατασκεύαζε σιδερένια αλλά και λούτρινα κουρδιστά παιχνίδια.
Ο Βαγγέλης Παπαευαγγέλου, μετρημένος στα οικονομικά ανοίγματα, κράτησε το εργοστάσιο, στο μεταξύ όμως τα εισαγόμενα παιχνίδια στερούσαν ζωτικό χώρο από τις ελληνικές εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών.
Οι δρόμοι του με τον Απόστολο Βακάκη (σ.σ. η οικογένεια του οποίου είχε την El Greco) ενώθηκαν το 1990 όταν το εργοστάσιο της Fino πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.
Τα γραφεία της Jumbo ακόμη και σήμερα βρίσκονται στα γραφεία που κάποτε στεγαζόταν η Fino του θείου Παπαευαγγέλου, στην Καλλιθέα, στην οδό Κύπρου.
Το σπίτι του Κωστόπουλου
Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο επιχειρηματίας, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις όπως λέγεται, απέκτησε έναντι 4,7 εκατ. ευρώ (αν και η αξία του αποτιμάται στα 8 με 10 εκατ. ευρώ) το σπίτι που κάποτε ανήκε στον Πέτρο Κωστόπουλο και την Τζένη Μπαλατσινού και το οποίο από το 2014 είχε περάσει στα χέρια τράπεζες.
Οπως γραφόταν στα δημοσιεύματα τότε, ο κ. Παπαευαγγέλου είχε σκοπό να περάσει το σπίτι του Κωστόπουλου στη Φιλοθέη σε μια από τις δυο κόρες του για να μείνει με την οικογένειά της. Με τις πληροφορίες που έρχονται σήμερα στο φως, ενδεχομένως να ήταν και διαφορετικός ο σκοπός της αγοράς αυτής.
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Αθήνας, το οποίο είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Τάσος Ζέππος αλλά έφερε σε κάθε σημείο του τη σφραγίδα των ιδιοκτητών του. Ο Πέτρος Κωστόπουλος είχε επιμεληθεί κάθε λεπτομέρεια, ενώ η Τζένη Μπαλατσινού είχε φροντίσει να εφαρμόσει κάθε αρχή του Φενγκ Σούι στο εσωτερικό του.
Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν το γεγονός ότι δεν είχε κανένα, μα κανένα απολύτως πατζούρι, παρά τα τεράστια γυάλινα ανοίγματα. Δεύτερο χαρακτηριστικό του η τεράστια πισίνα του που σχεδόν έμπαινε στο σαλόνι του σπιτιού και την οποία μπορούσε κανείς να απολαύσει και από το γυάλινο τοίχο του υπόγειου γυμναστηρίου.
Και δεν ήταν μόνο η αρχιτεκτονική αυτού του σπιτιού που το καθιστά μοναδικό και... θρυλικό. Είναι και τα πάρτι που διοργάνωσαν οι ιδιοκτήτες του και πραγματικά άφησαν εποχή. Πάρτι θεματικά, με κέφι μοναδικό και καλεσμένη όλη την κοσμική και επιχειρηματική Αθήνα.
Εντύπωση είχε προκαλέσει από τον κ. Παπαευαγγέλου και η αγοα των ακινήτων του Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό, στην οδό Αγίου Δημητρίου 62.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο περίπου 1.000 τμ με τέσσερις ημιτελείς κατοικίες. Το αρχικό τίμημα του πλειστηριασμού ήταν 1 εκατ. ευρώ, όμως ο επιχειρηματίας, προφανώς εκτιμώντας ότι μπορεί να κερδίσει σημαντικές υπεραξίες μελλοντικά, έδωσε 2 εκατ. ευρώ.