Σαουδική Αραβία: Ετοιμάζονται να ξηλώσουν τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν –Θείος του θα τον ανατρέψει - iefimerida.gr

Σαουδική Αραβία: Ετοιμάζονται να ξηλώσουν τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν –Θείος του θα τον ανατρέψει

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Σαουδική Αραβία επέστρεψε ο νεότερος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, πρίγκιπας Αχμάντ μπιν Αμπντουλαζίζ σε μια κίνηση που αναμένεται να ασκήσει έντονη πίεση στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου στον απόηχο της δολοφονίας Κασόγκι.

Κι αυτό, γιατί, όπως αναφέρει το Middle East Eye o 70χρονος αδελφός του βασιλιά, που ασκεί ανοικτά κριτική στον ανεψιό του, γύρισε προκειμένου να προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση, είτε διαδραματίζοντας ο ίδιος κεντρικό ρόλο, είτε συμβάλλοντας στην επιλογή του αντικαταστάτη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

«Η επιστροφή του είναι μια σημαντική ένδειξη ότι κάτι κινείται μέσα στη βασιλική οικογένεια», είπε ο Γκρέγκορι Γκοζ, ειδικός σε θέματα που αφορούν στη Σαουδική Αραβία στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, στους New York Times. «Κάτι ετοιμάζεται», πρόσθεσε.

O πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντουλαζίζ (Φωτογραφία: YouTube)

«Αυτός και άλλοι στην βασιλική οικογένεια έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Μπιν Σαλμάν έχει γίνει τοξικός», είπε πηγή από το περιβάλλον του στο Middle East Eye αποκαλύπτοντας ότι ο αδελφός του βασιλιά επέστρεψε έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του από Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να παίξει το ρόλο του σφετεριστή. Άλλωστε ο Αχμάντ μπιν Αμπντουλαζίζ προστατεύεται και από την άμεση συγγένειά του με τον βασιλιά.

Η ιστοσελίδα γράφει ότι ο πρίγκιπας Αχμάντ είχε επαφές στο Λονδίνο με άλλα μέλη της Σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας που ζουν εκτός της χώρας αλλά και άτομα μέσα στη χώρα του Κόλπου που μοιράζονται τις ανησυχίες του και τον ενθάρρυναν να κινηθεί κατά του ανεψιού του, ενώ αναφέρει ότι τον στηρίζουν τρεις πρίγκιπες, που είχαν ανώτερες θέσεις στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Η ανησυχία στο μεταξύ εντείνεται στην Ουάσιγκτον καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε εναγκαλιστεί τον Μπιν Σαλμάν ως τον σημαντικότερο Άραβα σύμμαχό της στα σχέδια περιορισμού της επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή και εξώθησης των Παλαιστινίων στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Η πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας Ομπάμα και πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις επεσήμανε σε άρθρο της στους New York Times ότι «με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η Ουάσιγκτον πρέπει να δράσει για να μετριάσει τους κινδύνους για τα δικά μας συμφέροντα. Δεν πρέπει να διαρρήξουμε τη σημαντική σχέση μας με το βασίλειο, αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε τη συνεργασία σαν να μην τρέχει τίποτε, όσο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εξακολουθεί να ασκεί απεριόριστη εξουσία. Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με τους συμμάχους θα πρέπει να είναι ο παραγκωνισμός του πρίγκιπα διαδόχου ώστε να ενταθεί η πίεση στη βασιλική οικογένεια να βρει έναν σταθερότερο αντικαταστάτη».

Παρατηρητές θεωρούν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ότι η βασιλική οικογένεια είτε θα επιδιώξει την αντικατάσταση του Μπιν Σαλμάν είτε ως εναλλακτική λύση θα κοιτάξει να του επιβάλει περιορισμούς στην εξουσία του, τοποθετώντας π.χ. έναν ισχυρό υπουργό Εξωτερικών, ώστε να υποβαθμιστεί ο ρόλος του MBS -όπως είναι επίσης γνωστός- σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ή των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με τη Δύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ