Πεδία συνεννόησης αλλά και κάθετων διαφωνιών εντοπίζονται στις θέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει της έναρξης της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με φόντο την πρωτοβουλία Τσίπρα να αποστείλει επιστολή και σε αρχηγούς κομμάτων που είναι εκτός Βουλής.
Τις επόμενες μέρες και αφού συνεδριάσει το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να υποβληθεί η πρόταση στον στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μεταφέρει το ζήτημα στη Βουλή και συγκροτεί επιτροπή που λειτουργεί περίπου δύο μήνες. Σε ό,τι αφορά στα βήματα, επί του διαδικαστικού: Η πρώτη ψηφοφορία υπολογίζεται να διεξαχθεί μέσα Δεκεμβρίου, και ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία. Όσο για την τελική έγκριση στο περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα το δώσει η επόμενη Βουλή είτε με απλή πλειοψηφία, είτε με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ανάλογα με την κατάληξη της ψηφοφορίας στην προτείνουσα - δηλαδή τη σημερινή- Βουλή.
Πού... συμφωνούν
Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές είναι το πρώτο στο οποίο συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι. Σε ό,τι αφορά στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Τσίπρας κατέβασε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συμβιβαστική πρόταση ώστε σε περίπτωση αδυναμίας κατά την τρίτη ψηφοφορία να διεξάγεται μία ψηφοφορία ανά μήνα και για ένα 6μηνο μέχρι να καταστεί εφικτή η πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό να αποφασίζει με απευθείας εκλογή ο λαός.
Εκλογή ΠτΔ χωρίς να σχετίζεται με διάλυση της Βουλής θέλει και η ΝΔ.
Παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν, κοινό υπόβαθρο υπάρχει για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την κυβέρνηση να σηκώνει πολύ ψηλά το θέμα επιχειρώντας να βάλει εκ νέου διαχωριστικές γραμμές. Από την άλλη, η ΝΔ διαμηνύει ότι είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριλάβει και κάποιες αυτονόητες προτάσεις που «υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι θέλει να ευτελίσει τη διαδικασία. Κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος με αλλαγή του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών» θέλει και η Χαριλάου Τρικούπη, όπως και το Ποτάμι που αποτελεί και νούμερο ένα πρόταση στα σημεία που γνωστοποίησε το κόμμα.
Μένει επίσης να φανεί, πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα στην πρόταση Τσίπρα για εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός.
Και πού καταγράφεται διάσταση απόψεων
Τέσσερα είναι προς το παρόν τα σημεία στα οποία τα κόμματα δεν μιλούν την ίδια γλώσσα:
- Δημοψήφισμα
- Απλή αναλογικήΝερό-ηλεκτρική ενέργεια
- Σχέσεις εκκλησίας –κράτους