Εμπλέκοντας στη δημόσια συζήτηση όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου- πλην της Χρυσής Αυγής- και με το βλέμμα στραμμένο στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να διαμορφώσει συνθήκες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.
Με πρώτο και δεδομένο βήμα ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της για τη συζήτηση που θα εκκινήσει στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς.
Βούλησή του είναι να «εμπλέξει» όλα τα κόμματα σε διάλογο και να...ανακατέψει την τράπουλα. Ενόψει της δύσκολης συγκατοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους επόμενους μήνες είναι αναγκαία μια χαρτογράφηση της κατάστασης. Για το λόγο αυτό άλλωστε η επιστολή Τσίπρα κινήθηκε σε μεγάλη «ακτίνα». Με παραλήπτες και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου, καθώς και τους κκ Παπακώστα και Νικολόπουλο από το χώρο της λαϊκής κεντροδεξιάς.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θεωρούν ότι πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει και θα εξαναγκάσει άπαντες να... ανοίξουν τα χαρτιά τους και συγχρόνως επιδιώκουν να φέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε δύσκολη θέση ως προς την απόφαση της συμμετοχής τους ή μη. Και όλα αυτά, την ώρα που κατατίθενται προτάσεις που είχαν δημιουργήσει όρους πολιτικής συναίνεσης στο παρελθόν, με αιχμή τη μη διάλυση της βουλής για την εκλογή του ΠτΔ, τη σταθερότητα της κυβέρνησης και βέβαια την αλλαγή του άρθρου 86 που ρυθμίζει την ποινική ευθύνη υπουργών.
Στενό μαρκάρισμα σε ΚΙΝΑΛ – Ποτάμι
Το όλο πρεσάρισμα, βέβαια, έχει πρωτίστως στόχο τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς τις οποίες το Μαξίμου, προκαλεί να τοποθετηθούν σε ότι αφορά στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Διχασμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ και σχέσεις εκκλησίας κράτους
Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας διχάζει το κυβερνών κόμμα και με ενδιαφέρον αναμένεται αν ο Τσίπρας θα προτείνει κάποια συμβιβαστική πρόταση. Η μια άποψη θέλει μετά τη δεύτερη ψηφοφορία να ακολουθεί άμεση εκλογή του Προέδρου από τον λαό και η άλλη εκλογή από τη Βουλή με 151 ψήφους.
Ενώ είναι αξιοσημείωτο, ότι όλα τα παραπάνω θα διεξαχθούν λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη «σύρραξη» Καμμένου-Κοτζιά με τους βουλευτές να θέλουν να μάθουν τι διημείφθη στο παρασκήνιο εκείνης της δραματικής συνεδρίασης.