Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών για την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη είναι από τις πιο υψηλές στην ΕΕ.
«Τα απογοητευτικά συμπεράσματα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τις δαπάνες υγείας των ελληνικών νοικοκυριών, το 2017, αποκαλύπτουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα επικοινωνιακά ψεύδη και την ανυπαρξία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του Υπουργείου Υγείας» τόνισε ο Βασίλης Οικονόμου.
Κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε, ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Οικονόμου παραθέτοντας στοιχεία υπογράμμισε «τα στοιχεία είναι συντριπτικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το 7,3% των δαπανών ενός ελληνικού νοικοκυριού καταναλώνεται για υπηρεσίες υγείας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2012 ήταν 6,4%. Όπως η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει, η Ελλάδα με ποσοστό 7,3% καταγράφει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Τα συμπεράσματα καθίστανται τραγικά όταν η ΕΛΣΤΑΤ επικεντρώνει την έρευνα στον φτωχό πληθυσμό της πατρίδας μας, ο οποίος απαρτίζεται από τις ευπαθέστερες ομάδες συμπολιτών μας (ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι) και δαπανά το 9,3% του γλίσχρου εισοδήματος του για υγειονομικές υπηρεσίες την στιγμή κατά την οποία οι μη φτωχοί δαπανούν το 7,8%».
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συγκεντρώσει τερατώδη πλεονάσματα για να τα μετατρέψει σε επιδόματα ελεημοσύνης για καθαρά ψηφοθηρικούς και δημαγωγικούς λόγους εκμαυλισμού της κοινής γνώμης, στερεί (εκτός των άλλων) από τους πολίτες της χώρας μας ακόμα και τα στοιχειώδη τα οποία είναι απαραίτητα για την προάσπιση της υγείας τους και μετακυλύει στην τσέπη τους το κόστος για αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη» ενώ τόνισε «η επικίνδυνη αυτή τακτική αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αναλγησίας και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου που απειλούν την Δημόσια Υγεία».
Συγκεκριμένα «η ζοφερή αυτή κατάσταση αναδεικνύεται από την συρρίκνωση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού και γήρανσή του, ραγδαία αύξηση του αριθμού των πασχόντων από χρόνιες νόσους ελλείψει πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, αύξηση της βρεφικής, περιγεννητικής και μητρικής θνησιμότητας. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη της αποσάθρωσης της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτελεί η έκρηξη επιδημιών που παρατηρούνται επί των ημερών της (ιός του Δ. Νείλου, ιλαρά)», υποστήριξε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας .
Ο κ. Οικονόμου ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του κατηγόρησε τον Υπουργό Υγείας ότι παρέλαβε μια χώρα ουσιαστικά απαλλαγμένη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου με μόλις 15 περιστατικά το 2014 και την παραδίδει με 312 κρούσματα και 46 θανάτους το 2018, ενώ από τον Μάϊο του 2017 έχουν καταγραφεί 3258 κρούσματα Ιλαράς και 4 θάνατοι. Ο κ. Οικονόμου παρατήρησε επίσης ότι επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει καταρρεύσει η Δημόσια Υγεία και τέλος τόνισε ότι «η ανυπαρξία σας οδηγεί καθημερινά τον Έλληνα πολίτη στον ιδιώτη γιατρό όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη βάζοντας τον να ξοδεύει περισσότερα από το ήδη ισχνό εισόδημά του. Η δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχε με εκκωφαντικό τρόπο να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της για παροχή ισότιμης, καθολικής και δωρεάν φροντίδας υγείας προς τους πολίτες της χώρας μας. Έφτασε πλέον ο χρόνος να παραχωρήσει την θέση της στην Νέα Διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί θέλουμε, μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα και στην Υγεία».
Ξανθός: Θράσος της ΝΔ
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας προκάλεσαν και οι αναφορές του κ. Οικονόμου περί καταστροφικής πολιτικής σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία.
«Μειώθηκε σημαντικά η επιβάρυνση των πολιτών για την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη. Το εννεάμηνο του 2018 σε 764.000 ασθενείς με διαφορετικό ΑΜΚΑ συνταγογραφήθηκαν φάρμακα ύψους 162 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ ήταν με μηδενική συμμετοχή», απάντησε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:
«Πράγματι η Ελλάδα διαχρονικά έχει πολύ υψηλό ποσοστό στις ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες. Είναι περίπου 60% η δημόσια δαπάνη και 40% η ιδιωτική, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 80% η δημόσια και 20% η ιδιωτική δαπάνη. Υπήρξε όμως μια σημαντική προσπάθεια και από το 2015 σταμάτησαν οι περικοπές στη δημόσια υγεία. Παράλληλα αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες και υποχωρούν οι ιδιωτικές ενώ από το 14,4% του πληθυσμού το οποίο ήταν ανασφάλιστο και δεν καλυπτόταν, έπεσε στο 10,9%. Αυτό δεν λέγεται επιδείνωση. Δεν μετακυλήσαμε το κόστος στους ασθενείς» τόνισε ο κ. Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός, έκανε λόγο για μεγάλο θράσος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όπως είπε, είχε αφήσει 2,5 εκατ. Έλληνες πολίτες ασφαλιστικά ακάλυπτους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
«Παραλάβαμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια του λειτουργικού μπλακ άουτ και το στήσαμε όρθιο και κυρίως προσβάσιμο. Τέλειωσε η υγειονομική φτώχεια. Η ιδιωτική δαπάνη στην υγεία μειώνεται στη χώρα μας και σε απόλυτο αριθμό και σε ποσοστό του ΑΕΠ και κυρίως μειώνεται η ανισότητα» είπε ο υπουργός προσθέτοντας: «είναι ντροπή να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία για τους δείκτες επιρροής των νοσημάτων. Έχουμε αύξηση των νέων λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη. Η επιδημία της ιλαράς με θανατηφόρα κρούσματα αφορούσε όλη την Ευρώπη όπως και για τον ιό του Δυτικού Νείλου».
«Και γι' αυτή την κριτική -για τη γρίπη του Δυτικού Νείλου- που κάνετε, ακούνε οι επιστήμονες και γελάνε. Είναι ντροπή η αξιωματική αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί αυτού του είδους την αντιπαράθεση», κατέληξε ο κ. Ξανθός.