«Ανοιγμα» στη Ρωσία έκανε ο Πάνος Καμμένος, τέσσερις μήνες μετά την ένταση που είχε προκύψει στις σχέσεις Αθήνας- Μόσχας, με την απέλαση διπλωματών, όμως η ρωσική πλευρά εξέφρασε ανησυχία για την αμερικανική και νατοϊκή επιρροή στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου. Ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επιχείρησε να δώσει στους συνομιλητές του την εικόνα ότι η ένταση των προηγούμενων μηνών στις διμερείς σχέσεις μπορεί να θεωρηθεί παρελθόν και ο ίδιος βρίσκεται στη Μόσχα, πέρα των άλλων θεμάτων στρατιωτικού χαρακτήρα, και για να δώσει ώθηση στη διμερή συνεργασία για να έχει επιτυχία τόσο η Σύνοδος της Μόνιμης Διακρατικής Επιτροπής που θα συνέλθει στα τέλη Νοεμβρίου, όσο κυρίως η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που έχει ορισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου.
Ομως, την ίδια ώρα ο Σεργκέι Σόιγκου τόνισε ότι η Μόσχα παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία την ενδυνάμωση της επίδρασης των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ελλάδας, και τις προσπάθειες αυτών να πλησιάσουν πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, είχε μιλήσει για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών κράτησαν μιάμιση ώρα ενώ οι δυο υπουργοί είχαν νωρίτερα μισή ώρα κατ´ιδίαν συνάντηση. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως ο Ρώσος ομόλογός του εξέφρασε τον προβληματισμό της Μόσχας αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να βγουν από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει ένταση η οποία θα επηρεάσει και την αντίδραση της Ρωσίας. Τέτοιου είδους εντάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν, τόνισε ο κ. Σόιγκου. Ο κ. Καμμένος ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις επ´αυτού.
Ένα επίσης ζήτημα που έθιξε η ρωσική πλευρά είναι οι τρόποι συνεργασίας στη Μεσόγειο για το σταμάτημα της παράνομης διακίνησης όπλων, πετρελαίου και ναρκωτικών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, θέματα που αποτελούν πηγή εσόδων για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν παραδοσιακές σχέσεις και στον αμυντικό και στο διπλωματικό τομέα. Φέτος κλείσαμε 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο λαοί, ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος, μπορούν και συνεννοούνται, μπορούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και προς όφελος των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Καμμένος. «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιδιαίτερα μέσα από την Ορθόδοξη πίστη. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου η επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα αλλά και η διοργάνωση της Διυπουργικής Επιτροπής, να μπορέσουν να ανοίξουν μια καινούρια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Στις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας», δήλωσε ακόμη ο κ. Καμμένος.