«Άστα να ζήσουν ξανά» είναι το μήνυμα της δράσης της «Ομάδας για τον Κόσμο» που συγκεντρώνει τις διαφημιστικές πινακίδες από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και τους δίνει μια δεύτερη ζωή, μεταμορφώνοντάς τες σε μοναδικά, χειροποίητα αξεσουάρ.
Τα έσοδα μάλιστα από τη διάθεση αυτών των προϊόντων δίνονται σε πρόσφυγες που επιμελήθηκαν την «αναγέννηση» αυτών των απορριμμάτων.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της «Ομάδας για τον Κόσμο», Γιώργος Καζαντόπουλος «είμαστε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολούμαστε κυρίως με θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προώθησης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Βασικός τομέας μας είναι η σύνδεση αθλητισμού με το περιβάλλον, προσπαθώντας με διάφορα προγράμματα και δράσεις να κάνουμε όσο το δυνατόν τις αθλητικές διοργανώσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Μάλιστα, η ομάδα μας αποτελεί θεσμικό συνεργάτη του ΣΕΓΑΣ στα περιβαλλοντικά προγράμματα εδώ και 12 χρόνια».
Δευτερη ζωή σε προωθητικό υλικό αθλητικής διοργάνωσης
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης «Άστα να ζήσουν ξανά» συλλέγονται πλαστικά ή μουσαμάδες, υλικά δηλαδή που θεωρούνται προωθητικό υλικό για την προβολή μιας διοργάνωσης και τους δίνεται μια δεύτερη ζωή.
«Αξιοποιούνται έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, επαναχρησιμοποιημένα. Αυτά τα υλικά δεν ανακυκλώνονται καθώς αποτελούνται από πλαστικό με ίνες και άρα καταλήγουν σε χωματερές με συμβατικά σκουπίδια που πιθανό να αποσυντεθούν σε περίπου 200 χρόνια» τονίζει ο κ. Καζαντζόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους 8 μήνες έχει συγκεντρωθεί 1,5 τόνος τέτοιου υλικού από «άχρηστες» διαφημιστικές πινακίδες από τον Μαραθώνιο της Αθήνας 2017 και τον Ημιμαραθώνιο 2017, τις διοργανώσεις Run Greece (αγώνες δρόμου σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας), από εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη, αλλά και από διάφορες ΜΚΟ.
«Με αυτόν τον όγκο που έχουμε, δημιουργήθηκαν περίπου 1000 αντικείμενα διαφόρων χρήσεων, όπως τσάντες, σακίδια πλάτης ή ώμου, θήκες για τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές, χαρτοφύλακες, τσάντες θαλάσσης, πορτοφολάκια και τσάντες για τις αγορές μας. Αυτά τα ράβουν πρόσφυγες που είναι επαγγελματίες. Αξιοποιούν τις δεξιότητές τους και δίνουν τις καλύτερες ιδέες ώστε να σχεδιάζουν και να δημιουργούν καλαίσθητα, μοντέρνα και εύχρηστα αξεσουάρ. Δεν θέλουμε να σκέφτεται κάποιος ότι φοράει ένα απόρριμμα αλλά ότι φοράει ένα αξεσουάρ μοναδικό, φτιαγμένο με μεράκι», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καζαντζόπουλος.
Και προσθέτει ότι «έτσι, η αγορά έχει και περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Βοηθά να μειωθεί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και ταυτόχρονα δίνει ευκαιρία, από τα έσοδα των πωλήσεων, να ζήσουν με αξιοπρέπεια συνάνθρωποί μας που ήρθαν στην Ελλάδα κυνηγημένοι από πόλεμο στις πατρίδες τους. Εξάλλου, κάθε αντικείμενο είναι πρωτότυπο, μοναδικό».
Τέτοια είδη πρόκειται να διατεθούν σε συγκεκριμένο σημείο στη μεγαλύτερη έκθεση αθλητικών ειδών, την ERGO Marathon Expo 2018, στις 8-10 Νοεμβρίου στο Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do Παλαιού Φαλήρου. «Όσοι δεν μπορούν να έρθουν εκεί μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας στον ιστότοπο teamfortheworld (Ομάδα για τον Κόσμο). Και βέβαια δεν σταματάμε εδώ, καθώς το επόμενο στοίχημά είναι να συγκεντρώσουμε καινούριο υλικό από τον Μαραθώνιο που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου για να δημιουργήσουμε καινούρια σχέδια για τα προϊόντα μας».