«Αν στα 50 δεν έχεις Rolex, τότε έχεις αποτύχει στη ζωή» -Ποιος είπε αυτή την απίστευτη φράση - iefimerida.gr

«Αν στα 50 δεν έχεις Rolex, τότε έχεις αποτύχει στη ζωή» -Ποιος είπε αυτή την απίστευτη φράση

Ζακ Σεγκελά /Φωτογραφία: Wikimedia.Commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέλοντας να υπερασπιστεί τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο κατηγορούσαν ως «φιγουρατζή» με χρυσά ρολόγια κλπ («μπλιν μπλιν στα γαλλικά), ο διάσημος γάλλος διαφημιστής Ζακ Σεγκελά έδωσε μια απάντηση που άφησε εποχή στη Γαλλία και έχει κάνει πολλές φορές τον γύρο του κόσμου.

«Μα είναι δυνατόν να κατηγορούν έναν πρόεδρο επειδή έχει Rolex. Τέλος πάντων ...όλοι έχουν ένα Rolex. Αν στα 50 δεν έχεις Rolex, τότε έχεις αποτύχει στη ζωή σου», είπε, καλεσμένος στο κανάλι BFMTV, το 2009.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πρωτοφανές πολεμικό σκηνικό στη Γαλλία και ο Σεγκελά θεωρήθηκε ένας άνθρωπος χωρίς αξίες. Για να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ο διαφημιστής αγόρασε ένα Rolex και το έβαλε σε δημοπρασία στο κανάλι Paris Première, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ρολόι αγόρασε έναντι 8.000 ευρώ ο επιχειρηματίας Jean-Claude Darmon.


Από τότε, ο διαφημιστής που θεωρείται καθαρό προϊόν της «Αριστεράς με το χαβιάρι», σύμβουλος επικοινωνίας πολλών προέδρων από τον Μιτεράν και μετά, έχει ζητήσει πολλές συγγνώμη για την φράση του, αλλά δεν το έχει μετανιώσει.


«Γύρισα εκείνο το βράδυ στην εταιρεία μου, γύρω στις 11 η ώρα το βράδυ και η γραμματέας μου, τρελαμένη, με ρώτησε τι διάβολο είπα για το Rolex. Εγώ δεν θυμόμουν καν να έχω πει κάτι για Rolex. Χρειάστηκε να πάω να ξαναδώ την εκπομπή για να θυμηθώ», δήλωσε ο ίδιος έξι χρόνια αργότερα, στο ίδιο κανάλι.
Το ίδιο βράδυ λοιπόν, ο Ζακ Σεγκελά κατάλαβε ότι είπε «μ@λ@κία», κατά δήλωσή του και ζήτησε συγγνώμη στην τηλεόραση. «Το ίδιο βράδυ βγήκα στο Canal+, ήταν η μεγαλύτερη βλακεία της ζωής μου, έδινα σφαλιάρες στον εαυτό μου. Ναι,ήταν βλακεία. Δεν έχω μετανιώσει που το είπα, βέβαια, δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω», έχει πει από τότε.


Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Ζακ Σεγκελά εξακολουθούσε να εξηγεί τι ήθελε να πει με αυτή τη φράση: «Ηθελα να πω ότι η ζωή είναι ένα όνειρο, ότι πρέπει κάποιος να έχει όνειρα. Το Rolex είναι ένα σύμβολο, όπως πολλά άλλα, θα μπορούσα να πω μια Ferrari, ένα στυλό Bic, δεν έχει σημασία, ένα εμβληματικό αντικείμενο τέλος πάντων, το οποίο όλοι επιθυμούν. Δεν μπορείς να λες στους ανθρώπους «είστε καταδικασμένοι να μην μπορέσετε ποτέ να απολαύσετε κάποια πράγματα στη ζωή σας. Μα, όλοι έχουν το δικαίωμα, ακόμη κι αν κάποιος είναι άστεγος ή κλοσάρ μπορεί να βάλει στην άκρη 1.500 ευρώ! Εχουμε όλοι το δικαίωμα να ονειρευόμαστε Θεέ μου!», είπε.

«Ηθελα να πω ότι η ζωή είναι ένα όνειρο, ότι πρέπει κάποιος να έχει όνειρα. Το Rolex είναι ένα σύμβολο»

Αυτή η «διόρθωση» με τον κλοσάρ και τα 1.500 ευρώ προκάλεσε νέο γύρο ειρωνικών δηλώσεων εναντίον του, όπως ήταν φυσικό.

Στην ίδια εκπομπή, μάλιστα, ο διαφημιστής, προκειμένου να ελαφρύνει το κλίμα δήλωσε ότι ζήτησε από το αφεντικό της περιβόητης μάρκας Rolex ένα τεράστιο ρολόι αεροδρομίου για να το βάλει πάνω από τον τάφο του:
«Θα γράφει στον τάφο μου: Από εδώ που βρίσκομαι δεν μπορώ πια να σας βοηθήσω, αλλά μπορώ να σας πω τι ώρα είναι... Με τον όρο την ώρα να λέει ένα Rolex».

Και ο Ζακ Σεγκελά συνέχισε να ...αυτοτρολάρεται: «Εγώ έλαβα ως δώρο το πρώτο μου Rolex στα γενέθλιά μου, για τα 80 χρόνια μου! Μου το χάρισε η γυναίκα μου. Κοιτάξτε πόσο ωραίο είναι...».

Για τη φράση του ο Ζακ Σεγκελά δέχτηκε αυστηρή κριτική και πολλοί τον συνέδεσαν με τα χρόνια της «Αριστεράς με χαβιάρι», όταν στη δεκαετία του ‘80 ήταν σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν και κέρδιζε ιλιγγιώδη ποσά.

Ο Ζακ Σεγκελά έγινε διάσημος όταν ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του Μιτεράν, το 1981

Ο Patrick Savidan, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για τις Ανισότητες έγραψε για εκείνον:

«Δεν πρέπει βέβαια να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα λόγια αυτού του διαφημιστή από όση πραγματικά αξίζει. Αλλά πέρα του ότι η δήλωσή του είναι παράλογη ας συγκρατήσουμε τον καταναλωτισμό στον οποίο μας ωθεί ένας επαγγελματίας του είδους. Μας λέει, θέλετε να επιτύχετε στη ζωή σας; Θέλετε οι άλλοι να πιστέψουν ότι πετύχατε; Ε, λοιπόν τρέξτε να βρείτε τα χρήματα για να αγοράσετε ένα Rolex.
Από τα λόγια του ας συγκρατήσουμε επίσης ότι αγνοεί πλήρως τις συνθήκες της πραγματικής ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν Rolex, ούτε πιστεύουν ότι πρέπει να πληρώσουν τρεις μισθούς για να αγοράσουν ένα ρολόι [για τα υψηλής γκάμας θα χρειάζονταν 85 μισθούς]. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνιούν κυρίως να κλείσουν τα έξοδα του μήνα. Για όσους νιώθουν άσχημα που δεν έχουν Rolex θα τους συμβούλευα να φοράνε πουκάμισο με μακρύ μανίκι
».


Μια αναγνώστρια της εφημερίδας Liberation μετά τις δηλώσεις Σεγκελά είχε γράψει σε επιστολή της:
«Κοιτάζω το χέρι μου και απελπίζομαι: κανένα Rolex δεν βρίσκεται εκεί για να αποδείξει την επιτυχία μου στη ζωή. Ενα φτηνό ρολόι Festina των 50 ευρώ μου δείχνει την ώρα τα τελευταία χρόνια. Ως σήμερα ήμουν ικανοποιημένη αλλά μετά από αυτές τις δηλώσεις έχω καταρρεύσει: αν δεν έχεις Rolex στα 50 έχεις αποτύχει στη ζωή σου. […] Ο κ. Σεγκελά είναι ο τέλειος εκπρόσωπος αυτής της κυρίαρχης ανηθικότητας όπου η μοναδική θρησκεία είναι το χρήμα. […] Μπράβο, ωραία πρότυπα δίνεται στη νεολαία που ονειρεύεται να γίνει τραγουδιστής μπλιν μπλιν ή σταρ του ποδοσφαίρου. Ε, βέβαια τι ρόλο να παίξουν τα λόγια για την εργασία, τον σεβασμό, την προσπάθεια όταν το μότο είναι: αν δεν κατέχεις πλούτο είσαι λιγότερο και από το τίποτα».

Ο Ζακ Σεγκελά και ο Μιτεράν

Ο Ζακ Σεγκελά έγινε διάσημος όταν ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία του Μιτεράν, το 1981.

Ο ίδιος διηγείτο πώς την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον Μιτεράν, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 1981 προσπαθούσε να του εξηγήσει μερικές από τις βασικές αρχές της διαφημιστικής εκστρατείας που σχεδίαζε για τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών. Ο Μιτεράν άρχισε σιγά σιγά να ενοχλείται από την επαγγελματική προσέγγιση του Σεγκελά και σχολίασε ελαφρώς θιγμένος:

«Μιλάτε για μένα, και αισθάνομαι σαν να μιλάτε για ένα προϊόν!», εξανέστη ο Γάλλος πρόεδρος.

«Κι ο πολιτικός ένα προϊόν είναι», είπε ο Σεγκελά ατάραχος.

«Δηλαδή, εσείς μπορείτε όλους να μας πουλήσετε εξίσου καλά;», ρώτησε ο Μιτεράν.

«Οχι κύριε πρόεδρε!», απήντησε ο Σεγκελά. «Υπάρχουν και κακά προϊόντα!».

Η καμπάνια Σεγκελά για τον Μιτεράν σάρωσε και το σύνθημα που χρησιμοποίησε στις εκλογές του 1981, το «Ηρεμη Δύναμη» θεωρήθηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα στο είδος του. Στις επόμενες εκλογές λάνσαρε το σύνθημα «Γενιά Μιτεράν», το οποίο εμπνεύστηκε από το σλόγκαν «Γενιά Pepsi ».

Ο Σεγκελά πήρε στο λαιμό του την Μελίνα Μερκούρη

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν υποψήφια για τη δημαρχία της Αθήνας το 1990. Όταν κατέθεσε την υποψηφιότητά της είχε ήδη διατελέσει για χρόνια υπουργός Πολιτισμού και είχε ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ήταν ήδη διεθνώς γνωστή και για την καλλιτεχνική αλλά και για την πολιτική της δράση, από μεγάλη οικογένεια, εγγονή του δημάρχου Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή Σταμάτη Μερκούρη.

Για την προεκλογική της εκστρατεία, η Μελίνα συνεργάστηκε με το Γάλλο διαφημιστή Ζακ Σεγκελά, τον οποίο της είχε συστήσει ο στενός της φίλος Ζακ Λανγκ. Ο Σεγκελά, συγγραφέας του βιβλίου «Μην πείτε στη μητέρα μου ότι είμαι στη διαφήμιση… Με νομίζει πιανίστα σε ένα μπορντέλο», ακολουθούσε πάντα εναλλακτικές τακτικές επικοινωνίας και πρωτότυπες.

Ο Σεγκελά έχει μιλήσει ο ίδιος για εκείνη την εποχή.

«Ήρθα σε επαφή με τη Μελίνα έπειτα από αίτημα του Ζακ Λανγκ και του Φρανσουά Μιτεράν. Κατέβαινε τότε υποψήφια στο Δήμο Αθηναίων και ήθελε τη βοήθειά μου στην πολιτική της καμπάνια. Τότε δεν τη γνώριζα, αλλά ήμουν γοητευμένος, όπως όλοι όσοι την περιστοίχιζαν. Ήταν από τις γυναίκες που προηγούνταν της εποχής της τουλάχιστον 50 χρόνια. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως έκανα μια από τις χειρότερες καμπάνιες μου, με αποτέλεσμα να χάσει. Έχω πολλές τύψεις γι’ αυτή την καμπάνια, αλλά ευτυχώς αυτό δεν μας εμπόδισε να μείνουμε φίλοι! Η Μελίνα ήταν το πρώτο μου «ραντεβού» με την Ελλάδα».

H εκστρατεία του Σεγκελά απέτυχε και τη δημαρχία κέρδισε ο Αντώνης Τρίτσης. Πολλά έχουν ακουστεί γι’αυτή την πραγματικά τρανταχτή αποτυχία. H μάχη δόθηκε μεταξύ πρώην συντρόφων, αφού ο Τρίτσης απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ, μετά το «βρώμικο ‘89» και κατέβηκε υποψήφιος στην Αθήνα με τη ΝΔ. Αυτό, αλλά και το σκάνδαλο Κοσκωτά στοίχισαν στη Μελίνα, αλλά την κύρια ευθύνη της ήττας την είχε η λανθασμένη καμπάνια του Σεγκελά. Την εμφάνιζε να συζητά με σημαίνοντα πρόσωπα, να πίνει καφέ σε μια «τουριστική» Αθήνα, την ώρα που ο Αντώνης Τρίτσης εμφανιζόταν σε διαρκή κίνηση, με το σακάκι στον ώμο, έτοιμος για δουλειά, να συζητά με τους πολίτες για τα καθημερινά προβλήματά τους....

Βίος και πολιτεία Σεγκελά

Ο Σεγκελά προέρχεται από οικογένεια γιατρών του Μοντπελιέ της Γαλλίας. Προοριζόταν και ο ίδιος για γιατρός και οι γονείς του τον έκλεισαν εσωτερικό μαθητή σε σχολείο Ιησουητών. Τον απέβαλαν όταν επιτέθηκε έναν επιστάτη του σχολείου. Απέτυχε στις εξετάσεις να πάρει μπακαλορεά με την πρώτη και τον έγραψαν σε σχολή για φαρμακοποιό. Σπούδασε φαρμακευτική και πήρε υποτροφία για έρευνα σε ιατρικά φυτά. Γύρισε τον κόσμο με ένα 2 CV και στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Γη γυρίζει» που έγινε μπεστ σέλερ.
Εγκαταλείπει την καριέρα φαρμακοποιού και πιάνει δουλειά ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Paris Match όπου έμαθε «το σοκ των εικόνων», κατά δήλωσή του. Συνέχισε στην εφημερίδα France-Soir όπου έμαθε «το βάρος των λέξεων».
Εγκατέλειψε την δημοσιογραφία και σε ηλικία 33 ετών ίδρυσε τη δική του διαφημιστική με τον χρηματιστή Bernard Roux. Ως το 1996 έγινε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της. Το 2006 ο Ζακ Σεγκελά είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του είχε διαφημίσει πάνω από 1.500 καμπάνιες προϊόντων και περίπου 20 προεδρικές εκλογές!

Οταν η εταιρεία του απειλήθηκε από την ανταγωνίστρια Havas, ο Σεγκελά έκανε αντεπίθεση δημοσιεύοντας το βιβλίο «Μην πείτε στη μητέρα μου ότι είμαι στη διαφήμιση… Με νομίζει πιανίστα σε ένα μπορντέλο». Στην συνέχεια την εξαγόρασε.

Χωρίς απόψεις

Τον έχουν επικρίνει δριμύτατα γιατί δεν έχει σταθερές πολιτικές απόψεις και απάντησε:

«Με εξαίρεση τα άκρα, για τα οποία πάντα αρνήθηκα να δουλέψω, δεν δίνω δεκάρα για τις απόψεις όσων με προσλαμβάνουν». Για να στηρίξει τα λεγόμενά του δημοσιοποίησε μια λίστα με πολιτικούς που είχε προωθήσει και περιελάμβανε σοσιαλιστές, δεξιούς και κεντρώους. Είναι ενδεικτικό ότι δούλεψε στον πρώτο γύρο για την σοσιαλίστρια υποψήφια πρόεδρο Σεγκολέν Ρουαγιάλ και στον δεύτερο γύρο στήριξε την καμπάνια του Νικολά Σαρκοζί. Εκείνος του γνώρισε λίγο αργότερα και το μοντέλο Κάρλα Μπρούνι που έγινε σύζυγός του.

Απίστευτες λεπτομέρειες σε βιβλίο!

Αρχικά η γνωριμία Σαρκοζί-Μπρούνι ξεκίνησε ως αστείο. Ο Σεγκελά κάλεσε τον Νικολά Σαρκοζί, και ενώ ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας, να φάνε με την Κάρλα Μπρούνι, στο σπίτι του. Σχεδίασε μια βραδυά για να ξεσκάσουν λίγο.

«Ακούστε θα κάνουμε ένα αστείο για να γελάσουμε. Εχετε τέσσερα λεπτά για να αρέσετε ο ένας στον άλλο» είπε στους δύο καλεσμένους του. Και το έκαναν.

«Εκείνη έκανε την αρχή, εκείνος το συνέχισε... και κατέληξε αληθινό!», έχει δηλώσει, με λεπτομέρειες ο Ζακ Σεγκελά, στο ραδιόφωνο RTL. Διηγήθηκε μάλιστα τα πάντα σε μια αυτοβιογραφία του που έγραψε το 2009. Συχνά, τα έλεγε πάντως στα ραδιόφωνα ή στις τηλεοπτικές εκπομπές που ήταν συχνά καλεσμένος. Σε μια εκπομπή, διηγήθηκε ότι η Μπρούνι νευρίασε με τον Σαρκοζί, μετά την πρώτη συνάντησή τους:

«Στις 2 και τέταρτο το πρωί μου τηλεφωνεί και μου λέει: Θα πρέπει να πεις στον φίλο σου ότι αρέσει πράγματι στις γυναίκες. Αλλά είναι αλήτης, του έδωσα το τηλέφωνό μου και δεν με πήρε».

Ο Ζακ Σεγκελά έμεινε άφωνος. «Μα, έχετε χωρίσει μόλις πριν από 15 λεπτά»!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζακ Σεγκελά Rolex διαφημιστής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ