Το φυτό «Γκότζι Μπέρι» έρχεται από την Κίνα και κατακτά την Ελλάδα! - iefimerida.gr

Το φυτό «Γκότζι Μπέρι» έρχεται από την Κίνα και κατακτά την Ελλάδα!

Γκότζι Μπέρι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάποτε οι βυζαντινοί καλόγεροι ταξίδευαν ως την Κίνα προκειμένου να φέρουν το μετάξι. Μερικούς αιώνες αργότερα ένα κινέζικο φυτό έρχεται από τα οροπέδια των Ιμαλαϊων για να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.

Το «Γκότζι Μπέρι», άγνωστο για πολλούς δέντρο, φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας και αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες. Το «Γκότζι Μπέρι» άρχισε να καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα δέντρα είναι μικρά και δεν μπορούν οι γεωπόνοι να μιλούν ούτε για συγκεκριμένες ποσότητες του καρπού ούτε για τιμή πώλησης.

Το συγκεκριμένο φυτό αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα.

Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των αγροτών πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα ημερίδα για το εν λόγω δέντρο. «Οι νέοι αγρότες ψάχνουν το ενδεχόμενο εναλλακτικών καλλιεργειών. Η περιοχή της Μακεδονίας έχει τα ροδάκινα, τα μήλα και τα σταφύλια. Το Γκότζι Μπέρι είναι ένα φυτό που θέλει λίγα στρέμματα και μπορεί να έχει καλό εισόδημα ο αγρότης. Κάποιοι το τολμούν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Νάουσας Ζαφείρης Τσουκαλάς.

Εκτός όμως από τους νέους αγρότες και αρκετοί παλαιότεροι αρχίζουν να κάνουν «στροφή» στις εναλλακτικές καλλιέργειες, δηλώνοντας απογοητευμένοι από το γεγονός ότι ο κόπος τους με άλλα φυτά δεν ανταμείβεται.

«Οι νέοι αγρότες δεν ασχολούνται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και ψάχνουν κάτι καινούριο και πιο αποδοτικό. Και οι παλαιότεροι όμως δείχνουν απογοητευμένοι από το γεγονός ότι το λάδι, τα ροδάκινα και τα μήλα δεν είναι τόσο αποδοτικά. Βλέπουν τον κόπο τους να μην αποδίδει και αναζητούν νέες καλλιέργειες» τονίζει η γεωπόνος, Ελένη Παναγιώτου.

Στην Ελλάδα, το «Γκότζι Μπέρι» καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς ή αποξηραμένο. Κατά τη διάρκεια όμως της επεξεργασίας, χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του και είναι καλύτερα να καταναλώνεται νωπό ή σκέτο.

Το φυτό «Γκότζι Μπέρι» είναι ένα θαμνώδες δέντρο που φύεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Κίνα, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και τη Μογγολία. Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί όμως να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος.

Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1-2 χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει στον 3-4 χρόνο. Η συλλογή του καρπού είναι δύσκολη, καθώς γίνεται με το χέρι και για το λόγο αυτό το προτιμούν αγρότες που καλλιεργούν λίγα στρέμματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ