Κλειστοί τα απογεύματα οι αρχαιολογικοί χώροι γιατί δεν υπάρχει προσωπικό! - iefimerida.gr

Κλειστοί τα απογεύματα οι αρχαιολογικοί χώροι γιατί δεν υπάρχει προσωπικό!

τουρίστες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα Γολγοθά ζουν οι τουρίστες στην Ελλάδα. Όχι λόγω της πασχαλινής περιόδου αλλά του πλήρους αλαλούμ που επικρατεί στους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι παραμένουν κλειστοί για το κοινό.

Μπορεί από την 1η Απριλίου θεωρητικά οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμένουν ανοιχτοί μέχρι τις 19.00 ωστόσο αυτό δεν γίνεται εδώ και πολλά χρόνια.

Γιατί; Κάθε χρόνο υπάρχει και άλλη αιτία. Πότε η έλλειψη χρημάτων, άλλοτε λάθη στις προκηρύξεις, ρουσφέτια ή γραφειοκρατικά κωλύματα γίνονται αιτία να μην τηρείται ποτέ το θερινό ωράριο.

Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει, δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη για την πρόσληψη 680 εποχικών φυλάκων – 450 ημερήσιων, 140 νυχτοφυλάκων και 90 υπαλλήλων καθαριότητας.

Φέτος το πρόβλημα οφείλεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο γεγονός ότι το υπουρ γείο Οικονομικών καθυστέρησε την έγκριση του σχετικού κονδυλίου.

Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ από τη στιγμή που πήραν πράσινο φως κινήθηκαν ταχύτατα για να προλάβουν να ζητήσουν από τον ΑΣΕΠ να εγκρίνει την προκήρυξη. Το γεγονός όμως ότι λείπει η βεβαίωση «δέσμευσης πίστωσης» που είναι απαραίτητη δεν επιτρέπει στο ΑΣΕΠ να βάλει σφραγίδα και κατά συνέπεια χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Τώρα γίνεται αγώνας δρόμου για να λυθεί το πρόβλημα και να γίνει η προκήρυξη των θέσεων πριν από τις εκλογές.

Ακόμη και αν δεν γίνουν οι προσλήψεις – κάτι που απαγορεύεται προεκλογικά –, θα έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον οι αιτήσεις και θα έχουν αξιολογηθεί. Αν όμως οι εκλογές προκηρυχθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, χωρίς να έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη, τότε όλη η διαδικασία μετατίθεται και είναι ζήτημα αν οι πρώτοι εποχικοί θα προλάβουν να είναι στην θέση τους στα μέσα... Ιουνίου!

Η Ακρόπολη και τα μεγάλα μουσεία των Αθηνών κλείνουν τα Σαββατοκύριακα στις 14.30 κάτι που δυστυχώς ισχύει και για αρχαιολογικούς χώρους «πρώτης γραμμής» όπως οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Κνωσός, η Φαιστός.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας παραμένει κλειστός τα Σαββατοκύριακα, ενώ κλειστά είναι και τα μουσεία Καλύμνου, Κάσου, οι αίθουσες των προϊστορικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου και ο αρχαιολογικός χώρος της Σικυώνος στην Κορινθία, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Είναι άραγε δυνατόν σε μια Ελλάδα που πλήττεται διαρκώς από την οικονομική κρίση και προσβλέπει στον τουρισμό προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα και την κινητικότητα στην αγορά κάποιοι «αρμόδιοι» να παίζουν με την αξιοπιστία και τη διεθνή εικόνα της χώρας; Δυστυχώς έτσι φαίνεται...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ