Tον περασμένο Ιανουάριο ένα τεράστιο ροζ σκάνδαλο συγκλόνισε το President’s Club στη Βρετανία, μια φιλανθρωπική οργάνωση, στα γκαλά της οποίας έδινε επί χρόνια το «παρών» ο μεγιστάνας της ένδυσης Φίλιπ Γκριν, μαζί με άλλα μέλη της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ.
Ρεπορτάζ των Financial Times αποκάλυψε τότε πως οι περίπου 130 «ψηλές, λυγερόκορμες, όμορφες» νεαρές που προσλήφθηκαν για να ψυχαγωγήσουν την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου στη διάρκεια του ετήσιου, μυστικοπαθούς φιλανθρωπικού γκαλά στο ξενοδοχείο «Dorchester» στο Λονδίνο έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τους μεσήλικες ως επί το πλείστον προσκεκλημένους, που τις «χούφτωναν» και τους έκαναν ανήθικες προτάσεις. Μια από τις κοπέλες είπε ότι ένας προσκεκλημένος της έδειξε τα απόκρυφά του στη διάρκεια του δείπνου, ένας άλλος είπε σε άλλη νεαρή: «θέλω να πιεις μονορούφι αυτό το ποτήρι, να πετάξεις την κυλόττα σου και να χορέψεις στο τραπέζι».
Αργότερα το ίδιο βράδυ, στη ντισκοτέκ του ξενοδοχείου, έφθασαν αρκετές δεκάδες συνοδοί πολυτελείας, που όλες τους φορούσαν εκτυφλωτικά κόκκινα φορέματα.
Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο στην κοινή γνώμη, κλυδωνισμούς στην αριστοκρατία και την επιχειρηματική ελίτ, ενώ λίγο αργότερα το Presidents Club κατέρρευσε προς τεράστια απογοήτευση του Φίλιπ Γκριν, ενός εκ των 360 ζάπλουτων που παρέστησαν εκείνο το βράδυ και επέμεναν ότι δεν έγινε και τίποτε σοβαρό: «Όλα αυτά είναι βλακείες. Όλα αυτά που υποτίθεται ότι συνέβησαν, δεν ήταν τίποτε χειρότερο απ’ ό,τι συμβαίνει σε οποιοδήποτε νυκτερινό κέντρο του Λονδίνου οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας. Είναι γ@μ..να τραγικό που λόγω της πολιτικής ορθότητας δεν θα πηγαίνουν πλέον χρήματα σε παιδιά που πεθαίνουν», είχε πει τότε στη Daily Mail.
Σχόλιο αναμενόμενο για έναν αμφιλεγόμενο μεγιστάνα που ξεκίνησε την καριέρα του ως έμπορος χαλιών από το βόρειο Λονδίνο για να αναδειχθεί σ’ έναν από τους πιο πετυχημένους, αλλά διχαστικούς επιχειρηματίες της εποχής μας.
Για τους υποστηρικτές του ο 66χρονος είναι μια επιχειρηματική ιδιοφυία που έχτισε με σκληρή δουλειά μια αυτοκρατορία που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Αλλά για τους επικριτές του ο αθυρόστομος Γκριν είχε πάντα μια σκοτεινή πλευρά καθώς δεν διστάζει να εκφοβίζει το προσωπικό του, ενώ φοροδιαφεύγει ξεδιάντροπα διοχετεύοντας τα κέρδη των εταιριών του στη γυναίκα του και περνά το μισό χρόνο του σε γιοτ ενσαρκώνοντας το στυγνό πρόσωπο του καπιταλισμού.
Αυτό το πρόσωπο του Γκριν ανέδειξε ο βιογράφος Όλιβερ Σαχ στο βιβλίο του “Damaged Goods”, όπου ένας πρώην επικεφαλής του τμήματος ανδρικής ένδυσης στην αλυσίδα BHS αποκαλεί το αφεντικό του «αποκρουστικό ανθρώπινο ον», λόγω της μεταχείρισης που επεφύλαττε στο προσωπικό του. «Έβλεπες νεαρές γυναίκες κυρίως να ξεσπούν σε κλάματα. Συχνά, πριν πετάξει με το ιδιωτικό του τζετ για το Μονακό, ο Φίλιπ διάλεγε ένα άτομο και το περιέλουζε με βρισιές. Το χειρότερο είναι που μερικές φορές καθόσουν απ’ έξω και σκεφτόσουν: “ευτυχώς, που δεν είμαι εγώ εκεί μέσα”.»
Στο βιβλίο καταγράφεται ένα περιστατικό όπου ο Γκριν είπε κάποτε σε μια πωλήτρια καταστήματός του «είσαι εντελώς άχρηστη. Θα σε πέταγα απ’ το παράθυρο, αλλά είσαι τόσο χοντρή που θα αναπηδούσες στο έδαφος».
Ο ίδιος απορρίπτει, βέβαια, μετά βδελυγμίας ότι είναι μισογύνης και ρατσιστής. «Ειδικά το τελευταίο δεν θα μπορούσε να ισχύει», είπε, τονίζοντας ότι απέκτησε ένα εγγόνι από τη μικτή σχέση της κόρης του Κλόι με τον φίλο της, το μοντέλο Τζέρεμι Μικς, ένα διαζευγμένο πρώην μέλος συμμορίας που έκανε δυο φορές στη φυλακή στην πατρίδα του, την Καλιφόρνια. «Εγώ ρατσιστής;», είπε ο σερ Φίλιπ Γκριν. «Μα εγώ έχω μαύρο σωφέρ εδώ και 12 χρόνια...»
Ο πολυτάραχος βίος του σερ Φίλιπ
Ο Φίλιπ Νάιτζελ Ρος Γκριν γεννήθηκε το 1952 στο Κρόιντον και ως γιος ενός επιτυχημένου κτηματομεσίτη σπούδασε σε ιδιωτικό σχολείο. Ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή, όταν ο Φίλιπ ήταν 12 ετών. Τρία χρόνια αργότερα τον έδιωξαν από το σχολείο, υπό σκανδαλώδεις περιστάσεις, όπως αναφέρει στη βιογραφία του ο Σαχ, καθώς γείτονες είπαν ότι ο Γκριν συνελήφθη να συνουσιάζεται. «Με άλλο παιδί, τη διευθύντρια ή μια γάτα, ποτέ δεν μάθαμε», είπε ένας απ’ τους γείτονες αυτούς.
Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, η αποπομπή του από το σχολείο τον ώθησε να ακολουθήσει καριέρα στο λιανεμπόριο. Πήρε ένα δάνειο 20.000 λιρών από την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του και άρχισε στα 21 του να εμπορεύεται χαλιά.
Τη δεκαετία του 1980 αγόρασε την αλυσίδα Jean Jeanie, τη μεταπούλησε με μεγάλα κέρδη και με το κεφάλαιο άρχισε να καθιερώνεται στο χώρο του λιανεμπορίου ένδυσης στη Βρετανία.
Ο όμιλος Arcadia Group
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς το 1999 της αλυσίδας Marks & Spencer τον επόμενο χρόνο αγόρασε την BHS και τη χρησιμοποιήσε ως εφαλτήριο για να αγοράσει στο όνομα της γυναίκας του Τίνα τον όμιλο Arcadia Group, ο οποίος αποτελείται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως τα Topshop, Topman, Dorothy Perkins και Miss Selfridge.
Κατηγορίες για φοροαποφυγή
Η αγορά του ομίλου στο όνομα της γυναίκας του -κατοίκου του Μονακό, όπου πληρώνει σημαντικά χαμηλότερους φόρους- μέσω της Taveta Investments επέτρεψε στην οικογένεια Γκριν να αποφύγει να πληρώσει το 2005 φόρους στη Βρετανία ύψους περίπου 285 εκατομμυρίων λιρών. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Τόνι Μπλερ να τον προτείνει τον επόμενο χρόνο για να χριστεί ιππότης.
Μεγαλομανία και επίδειξη
Εν μέσω των κατηγοριών για φοροαποφυγή η αγάπη του για την επίδειξη με χλιδάτα πάρτι, όπου λούζει τους προσκεκλημένους του με άφθονη σαμπάνια έχει προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη της χώρας του.
Τον Μάρτιο του 2002 λέγεται ότι νοίκιασε με αφορμή τα 50ά του γενέθλια πτήση τσάρτερ για να μεταφέρει από το Λούτον στην Κύπρο 220 προσκεκλημένους, στους οποίους είχε πει να πάρουν ρούχα για ζεστές μέρες και κρύες νύκτες και αποκαλυπτικά εσώρουχα. Στο πάρτι των 5 εκ. λιρών που ακολούθησε μοίρασε τηβένους στους προσκεκλημένους -μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο διάσημος τραγουδιστής Ροντ Στιούαρτ-, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε ντυμένος ως Νέρωνας. 1.000 φιάλες κρασιού, 400 φιάλες σαμπάνιας και 40 κιλά χαβιάρι καταναλώθηκαν εκείνη τη βραδιά.
Το πάρτι για τα 55α γενέθλιά του, πέντε χρόνια αργότερα, στις Μαλδίβες με ζωντανές εμφανίσεις από τον Τζορτζ Μάικλ, τον Ρίκυ Μάρτιν, την Τζένιφερ Λόπες και τις Gladys Knight & the Pips, ήταν ακόμη πιο χλιδάτο. Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ανέφεραν ότι κόστισε κάπου 20 εκατομμύρια λίρες.
Όταν έγινε 60 ετών ο σερ Φίλιπ μετέφερε τους 150 προσκεκλημένους του στο Μεξικό όπου τους μοίρασε από 15 φιάλες σαμπάνια Pol Roger (κόστους 320 δολαρίων εκάστη), ενώ την ψυχαγωγία τους ανέλαβαν ο Στίβι Γουόντερ και οι Beach Boys.
Η διάλυση της BHS
Ακόμη πιο λουσάτο πάρτι ετοίμαζε και για τα 65α γενέθλιά του, αλλά στο μεταξύ μεσολάβησε το σκάνδαλο της κατάρρευσης της BHS, την οποία είχε αγοράσει έναντι 200 εκ. λιρών, αλλά την πτώχευσε και την πούλησε έναντι μίας λίρας στον επιχειρηματία Ντόμινικ Τσάπελ το 2014. Έναν χρόνο αργότερα η BHS κατέρρευσε αφήνοντας μια τρύπα 571 εκατομμυρίων που αφορούσαν συντάξεις 19.000 υπαλλήλων και προκαλώντας κατακραυγή για τους χειρισμούς του Γκριν. Βουλευτές ζήτησαν τότε να του αφαιρεθεί ο τίτλος του ιππότη, αλλά εκείνος συμφώνησε να καταβάλει 363 εκατομμύρια στο ταμείο των υπαλλήλων.
Νέες εκκλήσεις να του αφαιρεθεί ο τίτλος του ιππότη
Μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Γκριν ήταν ο Βρετανός μεγιστάνας που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για να μείνει ανώνυμος, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, σημαίνοντες πολιτικοί ζήτησαν εκ νέου να του αφαιρεθεί ο τίτλος του σερ.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, σερ Βινς Κέιμπλ είπε ότι ο εφόσον αποδειχθούν αληθινές οι κατηγορίες ότι ο Γκριν παρανοχλούσε σεξουαλικά και εκφόβιζε μέλη του προσωπικού του, τότε θα πρέπει επιτέλους να αποστερηθεί από έναν τίτλο τιμής, καθώς ντροπιάζει τη χώρα...