Την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκφράζει ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής στο Αμερικανικό Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκης για το γεγονός ότι έβαλε φρένο στην προώθηση νομοσχεδίου που προέβλεπε την υποχρεωτική απαλλοτρίωση εκκλησιαστικών εκτάσεων.
Ο κ. Μπιλιράκης είχε στείλει επιστολή στον κ. Νετανιάχου με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του για την επικείμενη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου. Σε δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός βουλευτής ευχαρίστησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό λέγοντας «είμαι ευγνώμων στον φίλο μου, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, για τις προσπάθειές του να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ, το δικαίωμα των Εκκλησιών να διαχειρίζονται ελεύθερα την περιουσία τους, και τον χριστιανικό χαρακτήρα της χριστιανικής συνοικίας της Ιερουσαλήμ».
Το νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται από την υπουργό Δικαιοσύνης Ayelet Shaked, προβλέπει την απαλλοτρίωση εκκλησιαστικών εκτάσεων που πωλούνται σε ιδιωτικές εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επικεφαλής της εκκλησιαστικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας «The Times of Israel», η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομοθεσίας έχει αναβληθεί προσωρινά. Όπως, όμως, σημειώνεται δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η τύχη του.
Ο Γκας Μπιλιράκης είναι συμπρόεδρος σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η πρώτη ασχολείται με την προώθηση της διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ η δεύτερη στοχεύει στην υποστήριξη των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει στην δήλωση του, ο κ. Μπιλιράκης έστειλε τη σχετική επιστολή υπό αυτή του την ιδιότητα.
«Ως συμπρόεδρος του κοινοβουλευτικής ομάδας για την διεθνή θρησκευτική ελευθερία (International Religious Freedom Caucus) και συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για την Ελληνο-Ισραηλινή συμμαχία (CHIA) στο Κογκρέσο, είμαι περήφανος που συνεργάζομαι με τον πλησιέστερο σύμμαχό μας και τον καλύτερο φίλο μας στη Μέση Ανατολή για να βρούμε μια μόνιμη και ειρηνική επίλυση, ενισχύοντας συγχρόνως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως Ιεράς Πόλης, όπου οι πιστοί και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών μπορούν να ζουν και να ευημερήσουν μαζί».
Πηγή ΑΠΕ