Για σεξουαλική παρενόχληση κατηγορείται ο Βρετανός μεγιστάνας, σερ Φίλιπ Γκριν, όπως γνωστοποίησε βουλευτής στη Βουλή των Λόρδων.
Η ταυτότητα του Γκριν, που είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για να μείνει ανώνυμος, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, αποκαλύφθηκε σήμερα από έναν βουλευτή, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη χώρα.
Ο βουλευτής των Εργατικών Πίτερ Χέιν, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, είπε ότι ο εν λόγω ύποπτος είναι ο Φίλιπ Γκριν. Ο Χέιν διευκρίνισε ότι τον προσέγγισε ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση και ο ίδιος εκτίμησε ότι ήταν «καθήκον» του και «προς το δημόσιο συμφέρον» να αποκαλύψει την ταυτότητα του Γκριν. Τόνισε μάλιστα ότι ο επιχειρηματίας «δαπάνησε σημαντικά ποσά για να κρύψει την αλήθεια για τις πράξεις του, τις επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τη ρατσιστική συμπεριφορά του».
Ο Γκριν είχε προσφύγει στα δικαστήρια και πέτυχε να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση του ονόματός του από τη συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αγανάκτηση στη Βρετανία, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έκριναν ότι δίνεται με τον τρόπο αυτό η «άδεια» στους πλούσιους να γλιτώνουν από τα σκάνδαλα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, την Τρίτη, επιχειρηματίας είχε εκδηλώσει ρατσιστική συμπεριφορά και παρενοχλήσει σεξουαλικά μέλη του προσωπικού του, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζεται.
Η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε πως για οκτώ μήνες ερευνούσε τις καταγγελίες περί ρατσιστική συμπεριφοράς, μιλώντας με πέντε μέλη του προσωπικού του επιχειρηματίας. Οπως υποστήριξαν οι μάρτυρες, τα θύματα πληρώνονταν σε αντάλλαγμα για να μην αποκαλύψουν όσα βίωσαν.
Από την πλευρά το ο Γκριν αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής παρενόχλησης και ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Ο Γκριν είναι ένας από τους μισητούς δισεκατομμυριούχους της Βρετανίας, μετά την απόφασή του να κλείσει την αλυσίδα καταστημάτων Bhs, την οποία πτώχευσε και πούλησε έναντι μίας λίρας σε επιχειρηματία. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο.
Η επιχειρηματική διαδρομή χαρακτηρίζει από λάθη και έκανε μέχρι και το βρετανικό κοινοβούλιο να τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο εκπρόσωπο του καπιταλισμού», το 2016. Τότε, του είχε αφαιρεθεί και ο τίτλος του «ιππότη».
Στη χώρα μας πολλοί θυμούνται το όνομα του Φίλιπ Γκριν μετά το επεισόδιο που είχε εκτυλιχτεί στο Βαθύ της Ιθάκης, το 2016. Τότε, ρεπόρτερ του SKYnews αναζήτησε τον πολυεκατομμυριούχο για να του θέσει ερωτήματα σχετικά με την πτώχευση της Bhs και τον εντόπισε στο πολυτελές του γιοτ αξίας 100 εκατ. λιρών στο νησί.
Ο ρεπόρτερ επιχείρησε να του μιλήσει αλλά ο Φίλιπ Γκριν αντέδρασε έντονα. Κρατώντας απειλητικά ένα μπουκάλι νερό στο χέρι φώναζε «φύγετε από εδώ».
Οταν ο δημοσιογράφος του είπε «θέλω απλώς να σας θέσω μερικές ερωτήσεις», ο επιχειρηματίας αναψοκοκκινισμένος επιτέθηκε στην κάμερα του τηλεοπτικού συνεργείου ουρλιάζοντας «αυτή θα την πετάξω στην γ@@@μένη θάλασσα».
Η περιουσία του Γκριν μαζί με εκείνη της συζύγου του λαίδης Τίνα Γκριν υπολογίζεται ότι ξεπερνάει σήμερα τα 3,8 δισ. λίρες, ή 5,3 δισ. δολάρια. Είναι πρόεδρος του ομίλου Arcadia, ενός κολοσσού στο λιανεμπόριο, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του τις αλυσίδες Topshop, Topman, Wallis, Evans, Burton, Miss Selfridge, Dorothy Perkins και Outfit. Στον όμιλο ανήκε επίσης η γνωστή αλυσίδα Bhs (British Home Stores), την οποία αγόρασε το 2000 αντί 200 εκατ. λιρών και την πούλησε για μία λίρα το 2015.
Φωτογραφίες: AP