Ερευνα για πιθανόν χακάρισμα στα δεδομένα πλοήγησης του MH370, του μοιραίου αεροσκάφος της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε πριν 4 χρόνια καθώς πετούσε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ προς το αεροδρόμιο του Πεκίνου, ξεκίνησε η γαλλική αστυνομία.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές γύρισαν πίσω στα στοιχεία που συγκέντρωσε το FBI και η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία Boeing, αφού πρώτα ανακάλυψαν κάποιες «ανακολουθίες» στην έκθεση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Μαλαισίας.
Πλέον οι υπεύθυνοι δεν αποκλείουν πως μπορεί και κάποιο τρίτο άτομο, πιθανότατα από τους επιβάτες να είχε υπό την κατοχή του χρήσιμα δεδομένα, ώστε να κατασκευάσει ένα λογισμικό που θα μπορούσε να χακάρει και να καταστρέψει τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο του αεροσκάφους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αν ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος είχε πειραχτεί, τα δεδομένα θα μπορούσαν να έχουν υποστεί επεξεργασία ή διαγραφή και κατά συνέπεια το αεροπλάνο να έχει πέσει πολύ πιο μακριά από εκεί που έγιναν έρευνες ανεύρεσής του.
Η νέα θεωρία αποκαλύφθηκε από τον Ghyslain Wattrelos, έναν Γάλλο που έχασε τη σύζυγό του και δύο παιδιά του στην μοιραία πτήση του αεροσκάφους, με 239 άτομα από 15 χώρες (μαζί και το πλήρωμα).
Ο Γάλλος ανέφερε πως τον ενημέρωσαν οι ειδικοί που εποπτεύουν την έρευνα από την Gendamarie Air Transport, την γαλλική στρατιωτική αστυνομία.
Η στρατιωτική αστυνομία της Γαλλίας προσπαθούσε εδώ και καιρό να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να εξετάσει τα στοιχεία που έχει συλλέξει η εταιρία Boeing και το FBI, ωστόσο πολλές προσπάθειες είχαν πάει στράφι εξαιτίας της «ρήτρας εμπιστευτικότητας» της Boeing.
«Είμαστε λίγο θυμωμένοι και τώρα θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος, είναι καιρός οι ΗΠΑ να συνεργαστούν πραγματικά σε αυτό το θέμα», είπε ο πατέρας που έχασε την οικογένειά του στο δυστύχημα.
Φωτογραφίες: AP, National Geographic