Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την ομιλία του ενώπιον της ΚΟ του κόμματός του, όπου είχε προαναγγελθεί ότι θα παρουσίαζε την «γυμνή αλήθεια» για την υπόθεση Κασόγκι.
Συνταρακτικές αποκαλύψεις, ωστόσο, δεν έκανε- ειδικά όσον αφορά στον βαθμό εμπλοκής του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν- και το ερώτημα είναι γιατί.
Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στις τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με το Ριάντ και την Ουάσιγκτον καθώς η Τουρκία συνεχίζει να βαδίζει στο μονοπάτι της μακροχρόνιας αντιπαλότητας με τη Σαουδική Αραβία σε μια περίοδο που επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και προσβλέπει σε άρση των αμερικανικών κυρώσεων έπειτα και από την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, γράφει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg.
Ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί για τη χώρα του την ηγεσία στον μουσουλμανικό κόσμο από τη Σαουδαραβική βασιλική οικογένεια, που θεωρεί από την πλευρά της την Άγκυρα επικεφαλής μιας εχθρικής περιφερειακής συμμαχίας σουνιτών ισλαμιστών, που περιλαμβάνει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους ανταγωνιστές της στο Κατάρ.
«Ο εναγκαλισμός του Τζαμάλ Κασόγκι από την Τουρκία συνιστούσε μεγάλη πρόκληση για το Ριάντ καθώς ο δριμύς επικριτής της νέας σαουδαραβικής ηγεσίας δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να ιδρύσει ένα τηλεοπτικό δίκτυο στην Τουρκία και ιστοσελίδες προκειμένου να πιέσει ώστε να αναλάβουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή», σημειώνει το πρακτορείο.
Η άγρια δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έδωσε στην Άγκυρα την ευκαιρία να σηκώσει το γάντι απαξιώνοντας τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα για τον Ερντογάν, καθώς η Ουάσιγκτον έστειλε την αρχηγό της CIA Τζίνα Χάσπελ στην Τουρκία για να προειδοποιήσει την ηγεσία της να μην παρατραβήξει το σκοινί τραβώντας με τις αποκαλύψεις της το χαλί κάτω από τα πόδια του πρίγκιπα-διαδόχου, αφού έτσι θα περιπλεκόταν η άσκηση ισορροπίας της κυβέρνησης Τραμπ ανάμεσα στην υπεράσπιση των αμερικανικών αξιών και της διατήρησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στο Ριάντ.
Πέραν τούτου, σημειώνει το πρακτορείο, ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται τη συνεργασία των ΗΠΑ αν θέλει από τη μία να διασφαλίσει οικονομική στήριξη από τη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα να μην προβεί σε αποκαλύψεις για τον βαθμό εμπλοκής στη δολοφονία, αλλά και από την άλλη να αποφύγει τα αντίποινα του Ριάντ για τις διαρροές στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ λεπτομερειών για το φρικτό τέλος του Κασόγκι.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να αποκαταστήσει την εικόνα του διεθνώς μετά το πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος προ διετίας κατά αντιφρονούντων και δημοσιογράφων. Ο φόνος του Κασόγκι του δίνει- θεωρεί- την ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του νόμου και της τάξης και να πιέσει την κυβέρνηση Τραμπ να τον στηρίξει στο αίτημά του να γίνει διεθνώς αποδεκτός ως υπεύθυνος περιφερειακός παίκτης.
Η αυτοσυγκράτησή του αναφορικά με τις αποκαλύψεις δείχνει ότι κατάλαβε πως θα θυσίαζε σημαντικότερους στόχους αν επιχειρούσε να φέρει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση το Ριάντ, ενώ έτσι απέφυγε μια πλήρη κατάρρευση των σχέσεων και διατηρεί μοχλούς πίεσης στην Ουάσιγκτον.