Στροφή Τσίπρα -Ψάχνει συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μετά τη «φουρτούνα» Κοτζιά για την αιγιαλίτιδα ζώνη - iefimerida.gr

Στροφή Τσίπρα -Ψάχνει συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μετά τη «φουρτούνα» Κοτζιά για την αιγιαλίτιδα ζώνη

Οταν ο Νίκος Κοτζιάς συνεργαζόταν με τον Αλέξη Τσίπρα / Φωτογρφία: Eurokinissi

Την οδό της ευρύτατης συναίνεσης αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας που ως υπουργός Εξωτερικών τρέχει να ενημερωθεί για όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, και επιλέγει να τροποποιήσει την τακτική Κοτζιά αναζητώντας την μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση σε αντίθεση με τον τρόπο που κινήθηκε στο ζήτημα της Συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν διατυπώσει πολύ σκληρή κριτική πριν τον υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» κατηγορώντας τους ότι επέλεξαν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να διαπραγματευτούν στα κρυφά με την κυβέρνηση Ζάεφ και να μην ενημερώσουν την αντιπολίτευση.

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει πιθανής «φουρτούνας» στο Αιγαίο μετά τις ανακοινώσεις Κοτζιά για επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, επιλέγει να το κάνει αλλιώς, έχοντας ένα διπλό στόχο στο μυαλό του.

Επιδιώκοντας τη μέγιστη συναίνεση από τα άλλα πολιτικά κόμματα και για να μην απομονωθεί όπως τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός πάτησε «φρένο» στην ταχύτητα που είχε δώσει ο Ν.Κοτζιάς, αποφασίζοντας να κινηθεί με νομοσχέδιο κι όχι με προεδρικά διατάγματα που ήταν ήδη έτοιμα, ώστε να έχει χρόνο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Μάλιστα από τη στιγμή που πρόκειται για εθνικό θέμα και ζητείται η συμμετοχή και γνωμοδότηση, τότε πολύ δύσκολα νομιμοποιείται κάποιος να μην συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση.

Παράλληλα ο δεύτερος στόχος του Αλέξη Τσίπρα αποσκοπεί στο να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει να ανεβάσει τη θερμοκρασία στα (ήδη θερμά λόγω Barbaross και ερευνών) νερά, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα ηρεμίας στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου που ήδη αντέδρασε εντονότατα με επαναφορά του casus belli, ότι δεν στοχεύει να αιφνιδιάσει, ενώ παράλληλα προετοιμάζει την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ