Θρυαλλίδα για νέα εσωκομματική αντιπαράθεση αποτελεί το κεφάλαιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που... εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να απευθυνθεί στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά πληροφορίες του iefimerida υπήρξε έντονος προβληματισμός στη συνεδρίαση, με αιχμή τόσο την εκλογή ή μη του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό όσο και τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους που αποτελεί διαχρονική θέση της Αριστεράς.
Εξ’αυτού του λόγου ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραπέμψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες και θα επικυρώσει και την πρόταση που θα κατατεθεί από το κυβερνών κόμμα.!
Υπενθυμίζεται οτι ο σχεδιασμός θέλει εντός Νοεμβρίου να κατατίθεται σχετική πρόταση την οποία θα υπογράφουν τουλάχιστον 50 βουλευτές.
Φίλης υπέρμαχος της ολικής κατάργησης του άρθρου 3
Ο Αλέξης Τσίπρας προκρίνει τον προσδιορισμό των «διακριτών» ρόλων εκκλησίας-κράτους με αποτέλεσμα ο διαχωρισμός να παραπέμπεται στις καλένδες. Επ’αυτού διαφορετική θέση ο Νίκος Φίλης ο οποίος τάσσεται υπερ της συνολικής κατάργησης του άρθρου 3. Η άποψη Φίλη δεν είναι κατι καινούργιο, αφού ο πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει με σθένος ακριβώς τα ίδια και στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβρη του 2016. Ενώ είναι γνωστό οτι η κόντρα του με την εκκλησία τον οδήγησε και στην πόρτα της εξόδου από το υπουργείο Παιδείας.
Οι υπέρμαχοι της άλλης άποψης, υποστήριξαν οτι δεν χρειάζεται να καταργηθεί το άρθρο, παρά να τροποποιηθεί και να προστεθεί το εδάφιο που να κατοχυρώνει ρητά τη θρησκευτική ουδετερότηττα του κράτους!
Μειοψηφία όσοι θέλουν εκλογή ΠτΔ από το λαό
Ενστάσεις εκφράστηκαν, τέλος,ως προς το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό (σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι δυο ψηφοφοφορίες και αποτύχει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο με αυξημένη πλειοψηφία). Με τα περισσότερα στελέχη να τάσσονται υπέρ του να αποφασίζει τελικώς η Βουλή με απλή πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται οτι και για αυτό το θέμα θα ακολουθήσει διαβούλευση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ είναι γνωστές οι αντιδράσεις της πτέρυγας των «53» οι οποίοι υποστηρίζουν οτι πρόκειται για «λαϊκισμό» .