Πριν περάσουν δυο 24ωρα από το ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων «βελούδινο διαζύγιο» Τσίπρα- Κοτζιά και την μελίρρυτο ανταλλαγή λόγων και φιλοφρονήσεων μεταξύ τους, τα πρώτα μαύρα σύννεφα κάνουν έντονη την παρουσία τους στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον … «φίλο» του τέως υπουργό Εξωτερικών.
Κόντρα στην αγωνιώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να θεωρηθεί οριστικά λήξαν το «ματς» Καμένου- Κοτζιά στο τελευταίο θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο, που οδήγησε τον τέως υπουργό Εξωτερικών σε παραίτηση και τον πρωθυπουργό να την κάνει δεκτή, έστω με… «πόνο καρδιάς» και να επιλέξει την συνοδοιπορία του με τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Κοτζιάς από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου μίλησε δημόσια έριξε πολλά βέλη και άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της διαμάχης του με τον υπουργό Άμυνας-και της αποστασιοποίησής του από τον πρωθυπουργό…
Πέρα από τις ευθείες βολές εναντίον του «συστήματος» (βουλευτών αλλά και κομματικών) που μετά την παραίτηση επιχείρησαν να τον απαξιώσουν, ο κ. Κοτζιάς αφού υπογράμμισε πως «δεν εκβιάζεται-αλλά και δεν εκβιάζει…», φρόντισε να δώσει δυο συνεντεύξεις σε τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, στις οποίες τα είπε πιο… χύμα.
Και δεν περιορίσθηκε μόνο να επιβεβαιώσει στο ακέραιο τις κατηγορίες που του απηύθυνε ο κ. Καμμένος για «τα 50 εκατομμύρια που του έδωσε ο Σόρος…», την διαρροή των οποίων το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε ως fake news, εκφράζοντας την απορία του για την σιωπή και την ανοχή του κ. Τσίπρα, αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο: όπως αποκάλυψε, η απόφαση της παραίτησής του δεν προκλήθηκε εν θερμώ, αλλά η κόντρα με Καμμένο(το οποίο δεν ανέφερε ονομαστικά ούτε μία φορά!) υπέβοσκε καιρό.
«Τα γεγονότα δεν ήταν εν θερμώ υπήρχαν καιρό για το ποιος κάνει εξωτερική πολιτική στη χώρα, για αν το υπουργείο Αμυνας ήταν ένα δεύτερο ΥΠΕΞ» είπε και αφηγήθηκε: «Στις 20/9 βγήκε μια ανακοίνωση ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπ. Αμυνας συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο.Εγώ, δεν είχα ουδεμία ενημέρωση. Εκεί μου δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές απορίες, για να το πω ευγενικά. Δηλαδή αν οι FYROMίτες τελειώσουν τον Δεκέμβριο εμείς τι θα κάνουμε εδώ; Δεν μπορεί μια διεθνής συμφωνία να περιμένει για λόγους ενδοκυβερνητικούς ή προβλημάτων του μικρού εταίρου. Συναντήθηκα ένα πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες και μιλήσαμε, αλλά δεν πείστηκα» είπε.
Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του στην τηλεόραση δεν έκρυψε την υποψία του ότι η κυβέρνηση «υπονομεύεται από τα μέσα και θα έχει μακροχρόνια προβλήματα».
Στην συνέχεια, σε σχετική ερώτηση αν η κίνησή του, το ΠΡΑΤΤΩ, υπάρχει περίπτωση να κατέβη αυτόνομο στις εκλογές, απήντησε υπομειδιώντας, «ρωτήστε με αύριο…». Και δεν σταμάτησε εκεί. Ως αρχηγός κανονικού πολιτικού κόμματος, και όχι επικεφαλής κίνησης που συνεργάζεται με την κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς έσπευσε δημόσια να παράσχει την στήριξη του ΠΡΑΤΤΩ στην υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάρχη ( και υποψηφίου του ΚΙΝ.ΑΛ για την επαναδιεκδίκηση της περιφέρειας…), ενώ το περιβάλλον του τέως υπουργού διέρρεε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες δημόσιες στηρίξεις υποψηφίων…
Η «απάντηση» Τσίπρα
Στην Αθήνα, ενόσω ο κ. Κοτζιάς στην Κρήτη χάραζε τις νέες γραμμές των σχέσεων του με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη απόφασή του ως υπουργός Εξωτερικών… ακύρωσε την τελευταία πράξη του κ. Κοτζιά (για την οποία, μάλιστα, ο πρωθυπουργός τον… συνεχάρη δημοσίως κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης!), δηλαδή την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων τα οποία ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι τα έχει έτοιμα προς υλοποίηση από τον διάδοχό του!
Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, στην σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός - και υπουργός Εξωτερικών πλέον – χθές το μεσημέρι με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες το μεσημέρι κατέστησε σαφές ότι:
1. Επιμένει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά μετά από ενημέρωση και διάλογο με τα κόμματα. Μάλιστα συζητά και την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με διευρυμένη σύνθεση.
2. Εδωσε σαφή εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικά Διατάγματα (όπως είχε προαναγγείλει στην παράδοση του ΥΠΕΞ ο Ν. Κοτζιάς, προφανώς εν αγνοία του κ. Τσίπρα) αλλά με κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.