Η Κομισιόν αποφάσισε να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 και ζητά από τη Ρώμη να τον διορθώσει και να τον υποβάλει ξανά, μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου κίνηση από την Κομισιόν, ενώ την ίδια ώρα η Ρώμη επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει plan B για τον προϋπολογισμό.
«Σήμερα για πρώτη φορά η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από χώρα μέλος της ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της. Αλλά δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική από το να ζητήσουμε από την ιταλική κυβέρνηση να το κάνει αυτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ιταλία θα έχει το πολύ τρεις εβδομάδες για να καταθέσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού.
Αν η Ρώμη δεν αλλάξει το προσχέδιο, τότε η Κομισιόν θα ανοίξει πειθαρχική διαδικασία εναντίον της Ιταλίας, τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. «Δεν το κάναμε τον Μάιο, κυρίως χάρη στην ευρεία συμμόρφωση της Ιταλίας με τις δεσμεύσεις της. Τα σημερινά πλάνα αποτελούν αλλαγή ουσιαστικής σημασίας, κάτι που μπορεί να απαιτήσει επαναξιολόγηση αυτής της απόφασής μας. Το μπαλάκι τώρα είναι στο γήπεδο της ιταλικής κυβέρνησης», τόνισε.
Η Κομισιόν περιμένει ότι ο διορθωμένος προϋπολογισμός θα είναι συμμορφωμένος με τις συστάσεις του Eurogroup της 13ης Ιουλίου, όταν είχε ζητηθεί από τη Ρώμη να περιορίσει το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 0,6% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός που απορρίφθηκε αυξάνει το έλλειμμα κατά 0,8% του ΑΕΠ.
«Η ιταλική κυβέρνηση ανοιχτά και συνειδητά πηγαίνει κόντρα στις δεσμεύσεις που έχει κάνει», τόνισε ο Ντομπρόβσκις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προβλέψεις της Ρώμης για ανάπτυξη είναι υπερβολικά αισιόδοξες, κάτι που κάνει αμφισβητήσιμη τη μείωση του χρέους. «Η εμπειρία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος δεν φέρνουν ανάπτυξη με διάρκεια. Και το υπερβολικό χρέος κάνει την οικονομία σου ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσεις», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Μοσκοβισί: Ξεκάθαρη και εσκεμμένη παρέκκλιση
Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η απόφαση της Κομισιόν δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν, παρότι πρόκειται για κατάσταση άνευ προηγουμένου.
«Το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί μια ξεκάθαρη και εσκεμμένη παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις που έκανε η Ιταλία τον περασμένο Ιούλιο», εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών.
Κόντε: Δεν υπάρχει plan B
Ο Τζουζέπε Κόντε επιμένει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει «plan B» για τον προϋπολογισμό. «Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ», τόνισε ο Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ρώμη έχει κάποιο περιθώριο για να κάνει κάποιες μικροδιορθώσεις, αλλά όχι για τις δαπάνες. Οταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν του ζητήσουν να αλλάξει στην ουσία ο προϋπολογισμός, απάντησε: «Θα είναι δύσκολο για εμένα, επειδή δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Το έλλειμμα της τάξεως 2,4% του ΑΕΠ είναι το ταβάνι για εμάς. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών».
«Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
O ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας». «Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι.
Ντι Μάιο: Δεν θα παραδοθούμε
Σε ανάρτησή του στο Facebook, μετά την απόφαση της Κομισιόν, ο Λουίτζι Ντι Μάιο τονίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα παραδοθεί.
«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι "ειδήμονες" που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.
Νωρίτερα, δήλωσε ότι «οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία, απ΄ ότι κάποιοι Ευρωπαίοι επίτροποι» και ζήτησε από τους Ιταλούς «να νικήσουν τον φόβο».
Η κυβερνητική συμμαχία του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκα είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις για θέσπιση κατώτατου μισθού για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού και μείωση του εταιρικού φόρου, που όμως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το βουνό χρέους των 2,3 τρισ. ευρώ της χώρας -λόγος για τον οποίο αντιδρούν οι Βρυξέλλες και ευρωπαίοι εταίροι.
Ο EMΣ προειδοποιεί για τους κινδύνους των σχεδίων της Ρώμης. «Ανησυχούμε λόγω της Ιταλίας», είπε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού καθώς ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος κι ότι το πρόβλημα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικό από εκείνο της Ελλάδας.