Στη Δυτική Αχαΐα βρέθηκε η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση με αφορμή τη δράση της SGS της φιλοζωικής, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρεία που αφορά στο πρόγραμμα στείρωσης, εμβολιασμού και ηλεκτρονικής σήμανσης.
Η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, έχει ιδρύσει τη φιλοζωική εταιρεία Save A Greek Stray, με στόχο τα ζώα συντροφιάς να μην αγωνίζονται να επιβιώσουν στους δρόμους, αλλά να ζουν ευτυχισμένα στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους, προσφέροντας και λαμβάνοντας αγάπη.
Με αφετηρία την πρώτη δράση στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, της SGS, η ιδρύτριά της Εριέττα Κούρκουλου, παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο της Κάτω Αχαΐας το πρόγραμμα της οργάνωσης, μαζί με τον εκπρόσωπο της χορηγού εταιρείας BP, Ρομπέρτο Καραχάνα, γενικού διευθυντή Εμπορίας του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.
Και οι δύο, μίλησαν για το έργο που προσφέρει η οργάνωση, αναφερόμενοι σε προσωπικές εμπειρίες. Όπως αναφέρει το tempo24.news σημείωσαν ότι το πρόγραμμα αφορά, στη στείρωση, τον εμβολιασμό και την ηλεκτρονική σήμανση αδέσποτων ζώων, τονίζοντας πως τίποτα δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν δεν δραστηριοποιηθεί, κινητοποιηθεί και ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και το κράτος για τα αδέσποτα σκυλιά που αυτή τη στιγμή «αγγίζουν» τα 2 εκ. σε όλη τη χώρα.
Στην Αχαΐα η οργάνωση από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, κατάφερε να υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα αδέσποτα σε 1.200 μαθητές του δήμου ενώ φρόντισε 135 αδέσποτα από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αχαΐας.
Όπως ανέφερε η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, το πρόγραμμα αποτελεί λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα, μια λύση η οποία είχε πάντα δυο πυλώνες: Την εκπαίδευση και τη στείρωση.
Στόχος του προγράμματος είναι η φροντίδα των αδέσποτων ζώων, η βελτίωση του τρόπου ζωής τους και παράλληλα η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα αδέσποτα με δράσεις ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν.
«Το κατοικίδιο να είναι μέλος της οικογένειας, όχι παιχνίδι»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη σχέση των Ελλήνων με τα ζώα, είπε: «Αγάπη είναι βαριά λέξη. Μπορεί να νομίζεις πως αγαπάς. Να ασχολείσαι με το σωστό αλλά και με το λάθος τρόπο. Στην Ελλάδα πιστεύουν πως αγαπούν τα ζώα επειδή τα έχουν στο μπαλκόνι τους. Ο πατέρας μου τον οποίο λάτρευα και ήταν ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μου, μού έλεγε. Βγες έξω παίξε με το σκυλί και μπες μετά στο σπίτι. Το σκυλί είναι για έξω…Όμως η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει και το κατοικίδιο να είναι μέλος της οικογένειας, όχι παιχνίδι για το παιδί ή φύλακας για το σπίτι. Υπάρχουν πλέον συναγερμοί…».
Από την πλευρά του ο κ. Καραχάννας, επέμεινε στην αλλαγή της νοοτροπίας «δεν πρέπει να παίρνουμε σκυλάκι για παιχνίδι και μετά να το πετάμε». Είπε επίσης, ότι στην Εριέττα Κούρκουλου τον συγκίνησε η ταπεινότητά της και πρόσθεσε: «Προφανώς κληρονόμησε το DNA κοινωνικής προσφοράς του παππού της, ο οποίος μεγάλωσε στην περιοχή». Ο ίδιος όπως είπε, λατρεύει το σκύλο του, ο οποίος είναι το τρίτο «παιδί» του, παροτρύνοντας να υιοθετήσουν όλοι από ένα αδέσποτο. «Σύμφωνα με τον Γκάντι «Το μεγαλείο ενός έθνους κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», αυτό λοιπόν θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας από εδώ και πέρα…», συμπλήρωσε ο κ. Καραχάννας.
Το νέο αυτό πρόγραμμα που περιλαμβάνει στειρώσεις, εμβολιασμούς και ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων, πάντα με τη συμμετοχή κτηνιάτρων και εθελοντών, ξεκίνησε από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας στις 15 Οκτωβρίου και προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλους δήμους της χώρας.