Η Θεσσαλονίκη «φορά τα καλά της». Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις επετείους της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή σπουδαστών, μαθητών και συλλόγων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα ξεκινά την Πέμπτη και περιλαμβάνει τα εξής:
Γενικό σημαιοστολισμό στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης από τις 8 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου έως και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου και φωταγώγηση σε ολόκληρη τη Μητροπολιτική Ενότητα κατά τις βραδινές ώρες στις 25, 26, 27 και 28 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και μετάδοση πανηγυρικών προγραμμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου
Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ώρα 11.00΄: «Λιτάνευση των ιερών Εικόνων μετά των ιερών Λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πολιούχου Θεσσαλονίκης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ», με τη συμμετοχή των Αρχών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Στη Λιτάνευση των ιερών Εικόνων θα συμμετάσχει και το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου
Ώρα 08.00΄: Επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.
Ώρα 11.00΄: Επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.
Ώρα 18.30΄: Επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1. Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ.
(Διεύθυνση Χορωδίας: Εριφύλη Δαμιανού)
2. Προσφώνηση του Πρύτανη Α.Π.Θ. καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα
3. Ομιλία από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, καθηγητή κ. Νικόλαο Βαρσακέλη, με τίτλο «Από τη χρεοκοπία στο έπος (1893-1912, 1932-1940)»
4. Μουσικό μέρος από την Ορχήστρα του Α.Π.Θ.
(Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημήτριος Δημόπουλος)
Σάββατο 27 Οκτωβρίου
Ώρα 10.00΄: Κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Ώρα 11.00΄: Παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.
Ώρα 12.30΄: Στέψη των μνημείων, των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία.
Ώρα 12:30΄ : Έναρξη στεφανιοδρομίας από το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων του Δ.Δ. Γέφυρας με τελική άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Ώρα 14:00΄: Άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη – Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.
– Ομιλίες στα σχολεία (εκτός Δήμου Θεσσαλονίκης), τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους λοιπούς φορείς, με μέριμνα των οικείων Αρχών.
Κυριακή 28 Οκτωβρίου
Ώρα 10.30΄: Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της σιγής σημαίνεται με βολή από το Πυροβολείο των «Χιλίων Δέντρων», το ίδιο και η λήξη που συμπίπτει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην τελετή κατάθεσης θα παρευρεθούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού, οι Γενικοί Γραμματείς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ οι λοιπές Πολιτικές και Προξενικές Αρχές κατά την κρίση τους.
Ώρα 11.00΄: Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Έναρξη της παρέλασης.