Η κακοκαιρία «Ορέστης» θα χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες με τον καιρό να παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση.
Η επερχόμενη κακοκαιρία «Ορέστης», όπως ονομάστηκε από μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), κινείται πάνω από τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τα εντονότερα φαινόμενα να επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τη δυτική και νότια χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΜΥ:
Με βάση τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα τη Δευτέρα (22-10-2018) οι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς βροχές, που θα εκδηλώνονται από το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), από το απόγευμα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Στον χάρτη που ακολουθεί εμφανίζεται ο υετός 12ωρου καθώς και η θέση του επιφανειακού χαμηλού η οποία βρίσκεται δυτικά της Σικελίας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής απεικονίζονται σε αποχρώσεις του μωβ με μέγιστες τιμές περί τα 40 με 53 mm. Από πλευράς ανέμων προβλέπεται επικράτηση ενισχυμένων νοτιάδων στα δυτικά που τοπικά θα φτάσουν και τα 7 μπoφόρ στο Ιόνιο.
Την Τρίτη το χαμηλό θα ξεκινήσει να κινείται αργά ανατολικά νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στη Στερεά Ελλάδα. Στον 12ωρο υετό εμφανίζονται οι περιοχές που θα δεχτούν μεγάλα ύψη υετού και εμφανίζονται τιμές από 35 με 50 mm βροχής και τοπικά στη Νότια και Ανατολική Πελοπόννησο ακόμη και 85 mm (έντονο μωβ χρώμα).
Από την Τρίτη το μεσημέρι το κέντρο του χαμηλού κινείται ανατολικότερα και περνά νότια της Πελοποννήσου και Κρήτης και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά βαθμιαία θα αρχίσουν να περιορίζονται στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Θα πρέπει να επισημάνουμε στον χάρτη που ακολουθεί τα μεγάλα ύψη υετού (50-80mm) που εμφανίζονται στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, Ανατολικά τμήματα Πελοποννήσου (Αργολίδα) και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού.