Τέσσερις φωτογραφίες, περισσότερο από μισό αιώνα παλιές, τις οποίες παραχώρισε στο iefimerida.gr ο φωτογράφος Βασίλης Καραμανώλης, θυμίζουν την τυπογραφία της εποχής, τη θρυλική εκδότρια και δημοσιογράφο της Καθημερινής, Ελένη Βλάχου και την βασιλομήτωρ Φρειδερίκη.
Βρισκόμαστε στο έτος 1965, στην οδό Σωκράτους 52, όπου η αείμνηστη Ελένη Βλάχου είχε τις εγκαταστάσεις των δύο εφημερίδων της (Καθημερινή και Μεσημβρινή).
Η Φρειδερίκη διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την εκδότρια και έτσι επισκέπτεται το συγκρότημα και ξεναγείται στις εγκαταστάσεις. Την υποδέχεται ο Κωνσταντίνος Λούνδρας, σύζυγος της Βλάχου, ο οποίος και διακρίνεται στις φωτογραφίες.
Σε μία από τις φωτογραφίες η Φρειδερίκη σκύβει περίεργη πάνω από τον χειριστή της λινοτυπικής μηχανής (στοιχειοθέτη). Επρόκειτο για «μοντέρνα» τεχνολογία της εποχής που σήμερα πια μπορείς να δεις μόνο σε Μουσεία.
Απουσία ψηφιακής τεχνολογίας, η στοιχειοθεσία εκείνα τα χρόνια γινόταν με αυτό το μηχάνημα που έμοιαζε με γραφομηχανή. Χτυπώντας τα πλήκτρα μικρά καλούπια τοποθετημένα στο επάνω τμήμα της μηχανής, έμπαιναν στη σειρά σε ένα κουτί, το στοιχειοθετήριο. Μόλις συμπληρωνόταν μια γραμμή, με το πάτημα μοχλού, τα καλούπια έμπαιναν σε καζάνι και λιωμένο μέταλλο χυνόταν μέσα τους και πάγωνε. Έτσι πολλές γραμμές, σχημάτιζαν στήλες.
Η Ελένη Βλάχου, εκδότρια τότε της Καθημερινής, της Μεσημβρινής και του περιοδικού Εικόνες, ανέλαβε την επιχείρηση, μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεώργιου Α. Βλάχου, ο οποίος κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της Καθημερινής, στις 15 Σεπτεμβρίου 1919.
Ο άνθρωπος που τράβηξε τις φωτογραφίες αυτές είναι ο φωτορεπόρτερ Βασίλης Καραμανώλης, που τότε ήταν ο επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του συγκροτήματος.
Ο ίδιος, σήμερα 85 ετών, μιλώντας στην iefimerida, θυμάται με συγκίνηση την Ελένη Βλάχου.
«Η Ελένη Βλάχου, ήταν ένας χρυσός άνθρωπος και άριστη εργοδότρια. Το γραφείο της ήταν πάντα ανοιχτό, μπορούσες να μπεις και να συζητήσεις μαζί της το όποιο πρόβλημα είχες… Σε άκουγε με κατανόηση, δεν είχε τουπέ. Εκπληκτική γυναίκα και μία ευφυής της δημοσιογραφίας».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελένη Βλάχου, το 1967 διέκοψε την έκδοση των εφημερίδων της, αντιστεκόμενη στην δικτατορία. Η χούντα την τιμώρησε με κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά η ατρόμητη Βλάχου, στις 15 Δεκεμβρίου του 1967, δραπέτευσε (πηδώντας από ταράτσα!) και διέφυγε στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας.