Μετά τα δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης για βιασμούς, κακοποιήσεις και εγκληματικές ενέργειες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Μόριας, οι αστυνομικές αρχές του νησιού φαίνεται πως αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία, και μαζί με τις επίσημες καταγγελίες των Γιατρών χωρίς Σύνορα, να τα καταθέσουν στην Εισαγγελία Μυτιλήνης.
Στόχος του αστυνομικού Διευθυντή, Ελευθέριου Ντουρουντού, είναι να εξακριβωθούν από την εισαγγελική έρευνα, τόσο αν τελικά οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα είναι αληθή, όσο και αν υπάρχουν αστυνομικές παραλείψεις και ευθύνες για όσα διαδραματίζονται στο κολαστήριο της Μόριας.
«Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς, 14 ήταν ενήλικες και 9 ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις 5 ετών. Σε κάθε ένα από τα περιστατικά αυτά, ακολουθήσαμε το ιατρικό πρωτόκολλο. Για όλα τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης, που είδαν οι ομάδες μας, έχει ενημερωθεί η αστυνομία.
Η ευθύνη διενέργειας ιατροδικαστικής εξέτασης και διερεύνησης των αναφορών σεξουαλικής βίας, καθώς και η προστασία των θυμάτων ανήκει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και συγκεκριμένα στην αστυνομία και τον εισαγγελέα», ανέφερε μεταξύ άλλων, χθεσινή ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Ωστόσο, αστυνομικές πηγές διαψεύδουν ότι έχουν δεχτεί επίσημες καταγγελίες από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και αναφέρουν ότι έχουν καλέσει τουλάχιστον πέντε φορές τον γιατρό και Διευθυντή Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ. Βεΐζη, να καταθέσει υπόμνημα με τις καταγγελίες, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.
Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο ότι πρόκειται για αόριστες γενικές και χωρίς ονόματα καταγγελίες, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να ελεγχθούν ουσιαστικά.
Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το 2018 -μέχρι στιγμής- καταγράφηκε μία ανθρωποκτονία στη Μόρια, ένας βιασμός, ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, 93 επικίνδυνες, βαριές και απλές σωματικές βλάβες, έξι αδικήματα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και εννέα για διευκόλυνση ακολασίας άλλων.
Για περιπτώσεις δηλαδή που αφορούν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση προκύπτουν 18 περιπτώσεις που έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ, ωστόσο δεν μπορεί να διασταυρωθεί αν συμπίπτουν με τις 23 καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.