Αντέδρασαν αστραπιαία οι αγορές στην κυβερνητική κρίση στην Αθήνα: Ανέβηκαν τα ομόλογα [εικόνα] - iefimerida.gr

Αντέδρασαν αστραπιαία οι αγορές στην κυβερνητική κρίση στην Αθήνα: Ανέβηκαν τα ομόλογα [εικόνα]

Φωτογραφία: Intime
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις», λέει το ρητό κι αν κάποιος άσχετος με τα δρώμενα στη χώρα μας έβλεπε την καμπύλη του 10ετούς ομολόγου χθες το μεσημέρι, θα καταλάβαινε ότι «έσκασε» αιφνιδίως κάτι μεγάλο.

Το άνοιγμα της αγοράς δεν προδιέθετε για αναταράξεις. Ίσα- ίσα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ομαλοποιούνταν και υποχωρούσε αργά αλλά σταθερά προς το 4,2%, χωρίς να δείχνει ότι επηρεάζεται από τη νευρικότητα στα ιταλικά «χαρτιά». Και ξαφνικά, γύρω στις 2 το μεσημέρι, αρχίζει ο ανήφορος. Ήταν η στιγμή που άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες για την κυβερνητική κρίση και την παραίτηση Κοτζιά. Η εκτίναξη μετά από τις 3 ήταν εντυπωσιακή και η τιμή του 10ετούς ως τις 7 το απόγευμα, είχε διαγράψει μια ανοδική τροχιά από το 4,253% στο 4,33%.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για την εικόνα αυτή ευθύνεται η άνοδος των ιταλικών ομολόγων. Ωστόσο, ο ανήφορος για τους ιταλικούς τίτλους ξεκίνησε πολύ νωρίτερα κι αφού είχε προηγηθεί μια νέα ανταλλαγή πυρών Ρώμης- Βρυξελλών, που όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, δεν είχε επηρεάσει τα ελληνικά «χαρτιά». Ως εκ τούτου, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι οι αγορές αντέδρασαν όπως αντέδρασαν, βλέποντας ότι στην Αθήνα ξεσπάει κυβερνητική κρίση.

Η κυβερνητική κρίση «έσπρωξε» τα ομόλογα



Είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές; Μάλλον όχι, καθώς αυτό το σενάριο έχει προεξοφληθεί εδώ και καιρό. Όπως έχει γράψει, άλλωστε, το iefimerida, σε όλες τις επαφές που είχαν εκπρόσωποι επενδυτικών τραπεζών και funds, με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, αποκόμισαν την αίσθηση- αν όχι τη βεβαιότητα- ότι οι κάλπες θα στηθούν το αργότερο ως το Μάιο. Επιπλέον, σε αντίθεση με το 2015, η απουσία «αντισυστημικής ψήφου», που προκαλούσε τότε αβεβαιότητα, δεν καθιστά τις επικείμενες εθνικές εκλογές «υψηλού ρίσκου» για τις προοπτικές της οικονομίας. Τότε τι είναι αυτό που προβληματίζει τους ξένους;

Το πολιτικό ρίσκο στην παρούσα φάση σχετίζεται με το ενδεχόμενο άτακτης προσφυγής στις κάλπες, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο πολιτικός «πυρετός» θα χτυπήσει «κόκκινο» και οι εκκρεμότητες που έχει η χώρα με τους εταίρους της θα πέσουν στη δίνη των προεκλογικών διενέξεων. Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από το ιταλικό σήριαλ, που δείχνει ότι θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια, από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη συμφωνία για το Brexit, αλλά κι από τους έντονους κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.

Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και δύσκολα. Κατ’ αρχάς, η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις έχει μπει στην πιο λεπτή της φάση κι αν εδραιωθεί η αίσθηση ότι τίθενται εν αμφιβόλω οι βασικές μακροοικονομικές παραδοχές του Προϋπολογισμού, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, τότε η διαφορά στους υπολογισμούς για το πλεόνασμα δύσκολα θα πέσει κάτω από τα περίπου 300 εκ. ευρώ που είναι σήμερα.

Οι έντονες αναταράξεις στο πολιτικό πεδίο κι ακολούθως στην οικονομία δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη ούτε τη διαδικασία μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στους επόμενους 14 μήνες, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν «καθαρίσει» προβληματικά δάνεια ύψους περίπου 25 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβερνητική κρίση ομόλογα δανειστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ