Κάποιοι τον αποκαλούν «Δον Κιχώτη των λιγνιτωρύχων». Άλλοι «βολεμένο» και «επικοινωνιακό». Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Φωτόπουλος, ο αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που σήκωσε το λάβαρο εναντίον του χαρατσιού στα ακίνητα, δεν αφήνει κανένα αδιάφορο.
Και στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν είναι που έχει την μεγαλύτερη σημασία;
«Χίλιες φορές να με χαρακτηρίσουν λαϊκιστή παρά πουλημένο, συμβιβασμένο και συνδικαλιστή του σαλονιού. Χαίρομαι να αγωνίζομαι για το σύνολο και έτσι αισθάνομαι ευτυχισμένος», δηλώνει ο Νίκος Φωτόπουλος, αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δίνει στο Πρώτο Θέμα.
Γιος μεταναστών από την Γερμανία, ο Νίκος Φωτόπουλος έμαθε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να εργάζεσαι σκληρά για να βγάλεις το ψωμί σου «Ο πατέρας μου ήταν μια ζωή βιομηχανικός εργάτης. Στη Γερμανία ήταν σε χαλυβουργεία, αργότερα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Χαλυβουργική και πήρε σύνταξη από τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ γιατί χωρίς να απολαύσει τίποτα, δούλευε. Μόνο δούλευε. Και στους εργάτες αξίζει σεβασμός».
Από μικρός έδειξε τόσο την έφεση του στα μαθηματικά (κέρδισε τρεις υποτροφίες), όσο και την αγωνιστική του διάθεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την γυναίκα του την γνώρισε το 1984 σε κατάληψη.
Αγαπημένη του δραστηριότητα εκτός συνδικαλιστικού χώρου, είναι να παίρνει τα βουνά («Με την ορειβασία ασχολούμαι πολλά χρόνια. Μου αρέσει να θέτω στόχους και η κατάκτηση μιας βουνοκορφής είναι πρόκληση και εκπλήρωση ενός στόχου») ή να βλέπει τους αγώνες του Ολυμπιακού με φίλους του («Γαύρος και ξερό ψωμί»).
Μέλος του ΠΑΣΟΚ εδώ και 33 χρόνια, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο προβεβλημένες, αλλά και αμφιλεγόμενες, προσωπικότητες του συνδικαλιστικού χώρου. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «Κάνω συνδικαλισμό με το μυαλό και την καρδιά, πρωτίστως με την καρδιά. Γι' αυτό και με χαρακτηρίζουν κάποιοι γραφικό, λαϊκιστή και αιθεροβάμονα. Ας πουν ότι θέλουν για μένα, ποτέ όμως μην με πουν πουλημένο».
Παρότι απογοητευμένος από τις πολιτικές του κόμματος, δεν σκέφτεται να αυτομολήσει είτε στο ΚΚΕ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατά καιρούς έχει ειπωθεί. Ενώ επίσης ξεκαθαρίζει πως δεν έχει στόχο την βουλευτική καρέκλα: «Αν σκοπός μου ήταν να γίνω βουλευτής, νομάρχης ή δήμαρχος, πιθανότατα να μελετούσα τις κινήσεις μου. Είμαι όμως απελευθερωμένος. Δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρεκλίτσα».
Όσον αφορά το κατά πόσο έχουν δίκαιο αυτοί που κατηγορούν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ως βολεμένο συνδικαλιστή, δηλώνει «Στη ΔΕΗ μπήκα το 1988. Δεν με έβαλε καμία κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ή άλλος βουλευτής. Μπήκα με διαγωνισμό προκειμένου να προσληφθούν 352 τεχνίτες στον οποίο διαγωνισμό συμμετείχαν 8.500 υποψήφιοι και πέρασα όγδοος. Δεν χρωστάω σε κανέναν την πρόσληψη μου στη ΔΕΗ, παρά μόνο στο σπαθί μου».