Για «τιμητικό βάρος» στο οποίο θα ανταποκριθεί έκανε λόγο στην πρώτη της δήλωση, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».
Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ
Για 4 χρόνια θα παραμείνει στο τιμόνι του Συμβουλίου της Επικρατείας η κ. Σακελλαροπούλου, καθώς αυτό είναι το ανώτατο όριο που προβλέπεται για την θέση του προέδρου.
Με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη και πατέρα ανώτατο δικαστικό λειτουργό, η νέα πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την νομική και στη συνέχεια την δικαστική καριέρα. Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ήταν μέλος της σύνθεσης που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκοτά. Την ίδια, την είδαμε στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργό Οικονομικών, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η κ. Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ' και στο Ε' τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με εξειδίκευση στο περιβαλλοντικό δίκαιο. Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του περιβάλλοντος.
Στο παρελθόν ασχολήθηκε ενεργά και με τον συνδικαλισμό, διατελώντας γενική γραμματέας της ένωσης δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Πέρασε το κατώφλι του ΣΤΕ το 1982 ως εισηγήτρια και έγινε αντιπρόεδρος το 2015.