Την αισιοδοξία του για τη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα του εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φαρίντ Φερνάντες.
Ολα αυτά, μετά την αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου —προϊόν στο οποίο στηρίζεται η κρατική οικονομία της Βενεζουέλας—εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή του για την εργαλειακή και δυσανάλογη παρουσίαση του φαινομένου της μετοίκησης πολιτών της χώρας του λόγω της οικονομικής κατάστασης —μίας ιστορικά ενδημικής τάσης σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στα εγκαίνια της έκθεσης «Συνάντηση Νέων Ελλάδας-Μεξικού», ο κ. Φερνάντες δήλωσε πως η «διεθνής άνοδος τιμών του πετρελαίου, βοηθά στην παρούσα συγκυρία να αντιμετωπισθούν τα πλέον άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του στο πεδίο της καθημερινότητας».
Ωστόσο πρόσθεσε, πως «για τη δυσκολία να επιτευχθεί ένα άμεσο αποτέλεσμα θα πρέπει να αναλογισθούμε και το ασφυκτικό εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, που καθιστά δυσχερή την προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και τις συναλλαγές με άλλα κράτη».
Παράλληλα, ο πρέσβης της Βενεζουέλας προειδοποίησε πως «ένας άλλος κίνδυνος για την ανάσχεση μίας κάποιας οικονομικής ανάκαμψης, είναι και η έμφυτη τάση των συμπατριωτών (του) να επαναπαύονται όποτε τα πράγματα πηγαίνουν καλά» και να μην καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες κι αγώνες για βελτίωση των αντικειμενικών, οικονομικών και κοινωνικών, συνθηκών.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις της χώρας του με τους άμεσους γείτονές της, τη στιγμή που και στη Βραζιλία προδιαγράφεται μία πιθανή νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου Ζαΐχ Μπολσονάρου, τη στιγμή που υπάρχουν Βενεζουελάνοι μετανάστες σε καταυλισμούς εντός της μεγάλης αυτής χώρας, ο κ. Φερνάντες απάντησε πως «με τη Βραζιλία δεν υπήρξαν ποτέ προβλήματα, μέχρι τη στιγμή που επενέβαιναν οι ΗΠΑ. Το ερώτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκλογή Μπολσονάρου, αλλά το ζήτημα είναι εάν και πώς θα παρέμβει στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες η Ουάσιγκτον».
Στην παρατήρηση για το πώς τα παγκόσμια, αλλά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αντιμετώπισαν το θέμα της αθρόας μετανάστευσης κατοίκων της Βενεζουέλας προς άλλες χώρες, αναζητώντας μία διέξοδο από την κρίση, ο πρέσβης υπογράμμισε πως «η μαζική μετανάστευση είναι εγγενές φαινόμενο στην αμερικανική ήπειρο, δεν είναι μία μεμονωμένη κατάσταση που παρατηρείται λόγω της κρίσης στη Βενεζουέλα.
Χιλιάδες άνθρωποι μεταναστεύουν καθημερινά σπρωγμένοι από οικονομικούς λόγους σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, αλλά κανένας δεν μιλάει για κρίση. Και η Βενεζουέλα είχε δεχθεί 7 εκατ. πρόσφυγες από την Κολομβία λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους αντάρτες, αλλά δεν μίλησε για ανθρωπιστική, ή πολιτική, κρίση και ούτε κανένα μέσο ενημέρωσης αναφέρθηκε ποτέ σε αυτό».
«Άλλωστε», τόνισε ο κ. Φερνάντες, «τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, και η Βενεζουέλα πολύ περισσότερο, συγκροτούνται πληθυσμιακά από μετανάστες, ή πρόσφυγες, από διάφορες χώρες που συγκυριακά μετοίκησαν σε άλλο έθνος. Κι εμένα η οικογένειά μου είναι μετανάστες από την Κόστα Ρίκα, ο πατέρας μου γεννήθηκε εκεί, όπως και η μητέρα μου που η οικογένειά της έφθασε από την Νικαράγουα. Όλες οι χώρες υποδέχονται χιλιάδες μετανάστες, όμως κανείς δεν μιλά για ανθρωπιστικές κρίσεις στα κράτη από τα οποία αναχώρησαν», επεσήμανε ο πρέσβης.