Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς πάνω από 50 βουλευτές έχουν γραφτεί στους καταλόγους για να μιλήσουν.
Η πρώτη μέρα της συζήτησης είδε τα κόμματα του συνασπισμού και την αντιπολίτευση να παραμένουν περιχαρακωμένοι στις θέσεις τους με τοπικά ΜΜΕ, όπως το A1on να επισημαίνουν ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες για συναίνεση καθώς ούτε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φέριντ Μούχικ δεν υπερψήφισε την ημερήσια διάταξη μολονότι είχε ανακοινωθεί ότι εξασφαλίστηκε η απρόθυμη έστω υποστήριξή του στη συμφωνία.
Η κυβέρνηση, που φέρεται να ελέγχει 72 από τις 120 έδρες απηύθυνε νέα έκκληση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να βάλουν στην άκρη τις πολιτικές αντιπαλότητες και να εγκρίνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών δίνοντας ώθηση στις ελπίδες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
«Ας δείξουμε στον κόσμο ότι πάνω από τις εσωτερικές πολιτικές παρεξηγήσεις και συγκρούσεις έχουμε ένα κοινό συμφέρον, το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ. «Καλώ τους βουλευτές να σκεφθούν και να κοιτάξουν το μέλλον και να στοχαστούν αν θέλουν μια ευρωπαϊκή Μακεδονία ή την απομόνωση, τη φτώχεια και την ανασφάλεια».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι ήρθε η ώρα να μπουν στην άκρη οι μνησικακίες για την πολιτική κρίση που οδήγησε πέρυσι στην ανατροπή της κυβέρνησης του VMRO-DPMNE που βρισκόταν για πάνω από δέκα χρόνια στην εξουσία. Ενώ αναφέρθηκε και στα επεισόδια του περασμένου Απριλίου όταν όχλος εθνικιστών εισέβαλε στη Βουλή και μαζί με βουλευτές του VMRO προπηλάκισαν τον Ζάεφ και συμμάχους του. «Ιδού η ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας. Ας δώσουμε τα χέρια», είπε σε μια δήλωσε που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως πρόταση χορήγησης αμνηστίας για τα άτομα που διώκονται για την επίθεση προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από την αντιπολίτευση.
Όχι αμνηστία στους δράστες της επίθεσης στη Βουλή, λέει η κυβέρνηση
Αλλά υπουργοί της κυβέρνησής του έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Ο πρωθυπουργός μίλησε για συμφιλίωση, να δώσουμε τα χέρια και να γεφυρώσουμε τις διαφορές. Δεν υπήρξε καμία έκκληση για αμνηστία», δήλωσε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Έντμοντ Αντέμι. Κι επέμεινε ότι οι δίκες όσων ενεπλάκησαν στις εικόνες ντροπής της 27ης Απριλίου -ανάμεσά τους και αρκετοί βουλευτές του VMRO DPMNE- δεν σχετίζονται επ’ ουδενί με την έκκληση του πρωθυπουργού για εθνική συμφιλίωση.
«Είναι γεγονός ότι είμαστε διχασμένοι, τόσο οι βουλευτές όσο και η κοινωνία. Η συμφιλίωση έχει μια ανθρώπινη διάσταση, η αμνηστία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε.
Η αντιπολίτευση επιμένει στην απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών
Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση πέφτουν προς το παρόν εις ώτα μη ακουόντων καθώς οι βουλευτές της επιμένουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας. Απαντώντας στις αιτιάσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι μονόδρομος ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ίλια Ντίμοφσκι είπε ότι η εναλλακτική είναι «μια στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤο... μέχρι να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία. Αν η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή ο Ζόραν Ζάεφ θα προτείνει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.